Старозагорската фирма „ВВК“ ООД предлага уникален продукт за българския пазар – произвежда висококачествено фъстъчено масло и фъстъчен крем. Ние сме единствени производители в Стара Загора, може би и в региона, уточнява управителят на фирмата Валентин Колев.
В момента в производствената база се изработва
натурално фъстъчено масло, фъстъчен крем с шоколад, фъстъчен крем със стевия и фъстъчен крем, наречен „Фантазия“
Работим с един от най-добрите технолози в тази сфера, който е разработвал продукта в продължение на няколко години. Спрели сме се на американски тип фъстъчено масло, което съдържа над 90% фъстъци, но има и малко захар за по-добри вкусови качества. Фъстъченият крем с шоколад е с изключително голямо съдържание на ядки, има 55% фъстъци в опаковката. Обикновено това, което другите производители предлагат и то с лешници – варира от 1 до 13%, така че разликата с нашия продукт е голяма и е в наша полза. Във фъстъченото масло със стевия – съдържанието на фъстъци е 98%, има малко сол и стевия. Този продукт е подходящ, както за хората, които имат определени здравословни проблеми, така и за спортистите. Крем „Фантазия“ освен фъстъци, включва още какао, рошково брашно, парченца портокал и други съставки, които му предават приятен вкус и консистенция, уточнява Валентин Колев.
Всички продукти на „ВВК“ ООД са с марката „Малвина“
Наречена е на героинята от известната приказка „Златното ключе или приключенията на Буратино“.
Бизнесът на старозагорската фирма, свързан с производството на фъстъчено масло, стартира преди 3 години. Имахме доста дълъг период, в който се занимавахме с документация по банките. След това поръчахме машините, които са произведени в Китай, и през месец януари 2019 г. оборудването вече бе в Стара Загора. Оттогава до септември 2020 г. работихме по изграждането на цеха. Имаше много изисквания, които трябваше да покрием от страна на Българската агенцията по безопасност на храните. Направихме всички препоръчани от тях промени и след като напълно изпълнихме техните изисквания, започнахме производството, разказва Валентин Колев.
Първоначалната идея на предприемчивия производител била да се преработват кестени
Водени били разговори с български производители, но в крайна сметка не се стига до възможност да се осигури суровина от България. След това се насочихме към производство на хумус. Но проучванията ни показаха, че в България има две големи фирми, които са заели пазара. Щеше да бъде трудно да се наложим и да се конкурираме с тях. Така стигнахме до преработката на фъстъци и производството на фъстъчено масло. Оказа се обаче, че няма достатъчно суровина в България, а малките количества български фъстък са много скъпи. Затова внасяме. Така успяваме да предлагаме нашите продукти на абсолютно достъпна цена, уточнява Валентин Колев.
В момента сред най-големите затруднения на фирмата е реализацията на продукта в търговската мрежа. Много от търговците проявяват интерес, но и недоверие, тъй като производството е ново, артикулът е не толкова популярен за българския пазар. Тук срещаме най-голям проблем. За жалост, заради пандемията, не можем да реализираме разпространение чрез базари и изложения. Забелязваме и нещо друго, което смятаме за некоректно от страна на други производители. Много от тях пишат на етикета фъстъчен тахан, само че таханът се прави от печен и смлян сусам. Нищо друго не е тахан. Но слагат този надпис и на бадемовото, и на фъстъченото, и на лешниковото масло. Така хората се заблуждават, обясняват от управата на „ВВК“ Стара Загора.
Фъстъченото масло е здравословна храна. Старозагорският производител е отворен към предложения. От фирмата са готови
при заявки да подготвят и само фъстъчено масло, без други добавки. Имаме изготвена рецепта и за фъстъчено масло с добавен протеин
което ще е изключително подходящо за спортистите. В готовност сме да представим и този продукт. Предполагаме, че това също ще бъде търсена стока. Обмисляме вариант да започнем преработка и на сусам. Оборудването, с което разполагаме, е ново, многофункционално. Капацитетът на цеха ни дава възможност за една 8-часова смяна да произведем 300 кг продукт, така че всеки, който има интерес – може да ни потърси, обяснява Валентин Колев.
Базата, където се майстори „Малвина“, преди години също е бил производствено предприятие. Баща ми е бил първият частен производител на кетчуп в България, произвеждал е кетчуп, майонеза, горчица, сосове, изцяло за износ в Русия. Но след като се затваря руския пазар, бизнесът постепенно замира, тъй като не е бил ориентиран за вътрешна търговия. Знам, че и сега няма да ни е лесно, защото фъстъченото масло не е традиционен продукт за България. Но качествата му са известни в целия свят. Вярваме, че нашите клиенти, опитали веднъж продуктите ни, ще се убедят не само в техните вкусови качества и но и в здравословните им ползи, казва още Валентин Колев.
За повече информация и за заявки: 0897565798, 0899233342, vvk.starazagora@gmail.com.
НБП*, Радослава РАШЕВА
Още факти за качествата на фъстъченото масло
Фъстъченото масло е невероятно вкусно! Не случайно то е неотменна част от закуската на много места по света, особено в САЩ. Но вкусовите му качества са само една част от неговите предимства. Заради тях то широко се използва в хранително-вкусовата индустрия за производство на сладкиши от всякакъв вид. Самото фъстъчено масло се произвежда от смлени фъстъци. Под тази форма то е особено подходящо за употреба при различни видове диети или пък като хранителна добавка в спорта. Това е така, тъй като то е особено богато на хранителни вещества. Фъстъченото масло е изобретено от д-р Джон Келог, който е по-познат със световно известните Kellog’s корнфлейкс. Фъстъченото масло се използва от много спортисти като хранителна добавка, тъй като е много богато на протеини и въглехидрати. Понеже съдържа прекалено много калории все пак се препоръчва да не се прекалява с консумацията му. Едно качествено фъстъчено масло съдържа много ненаситени мастни киселини, витамин Е, витамин В3, протеин и цинк.
Различни изследвания са доказали недвусмислено, че консумацията на източници на ненаситени мастни киселини като ядки /в това число и фъстъчени/, зехтин или рапично масло са много по-здравословни отколкото приемът на наситените мастни киселини съдържащи се в колбасите или маргарина.
Ето и 8 причини защо фъстъченото масло е полезно: Фъстъченото масло е богато на протеини, Фъстъченото масло е полезно за сърцето, Фъстъченото масло съдържа големи количества калий, Фъстъченото масло съдържа полезни мазнини, Фъстъченото масло е източник на енергия, Фъстъченото масло е богато на фибри, Фъстъченото масло подпомага здравословното отслабване, Фъстъченото масло притежава чудесни хранителни стойности.