Не сме станали богати, но и не сме затворили. Така коментират бизнеса с риба дългогодишни дребни търговци в Стара Загора. Има хора, които търсят риба целогодишно, но през лятото определено потреблението скача. Може да се каже – двойно, обяснява Живка Нейкова, продавач-консултант в популярен рибен комплекс. Асортиментът тук е от около 40 вида риба, от които охладените са 10. От две години цените не са мръднали. Най-много старозагорци купуват скумрия, сом и шаран. В зависимост от големината и произхода на скумрията тя се харчи на цена от 3.80 до 6.40 лв. за кг. Шаранът е 5.40 лв. за кг. Доста по-скъпи са сьомговата риба от северните страни, скаридите, калмарите, октоподите. Жива риба в Стара Загора може да се намери на 4-5 места. Пъстърва с тегло 350-400 грама – колкото за една хубава порция, се търгува на цена 9.90 лв.за кг. Шаранът – по 6.80 лв. за кг, като човек може да си избере както малък, така и голям, 10-12-килограмов екземпляр. Според търговците, това са цени като на замразените аналози, а разликата в качеството е неоспорима. Освен това купувачите почти навсякъде се улесняват с екстрата чистене на място. Безплатно! Немалък избор рибни предложения има и в големите вериги хранителни магазини, където често се правят и промоции. В подобни моменти ципура например (охладена) може да се купи по 10-11 лв. за кг. Повечето предложения са за замразена риба. Акула котлет традиционно се продава по около 8 лв. за кг, шаранът – по 5.49 лв. за кг, калмари (туби) – 15 лв. за кг, или 20 лв., ако са охладени. От популярна верига може да си купите и черупки от деликатесните миди Сен Жак (1.49 лв. за бр.), миди (4 лв. за кг) или пък калмари пипала за 15 лв. килограма. Богат избор има в „Метро“. Прави впечатление голямото разнообразие елитни рибоци в охладено състояние, както и живи. Октопод от Мароко може да сложите на вашата трапеза срещу 30 лв. за кг, гватемалски скариди – за 21.59 лв. за кг, синагрида – 35.99 лв. за кг, остроноса ципура – 14.39 лв. за кг, зарган – 12 лв. за кг, лаврак – 6 лв. за кг, сьомга (филе) – 27 лв. за кг или пък котлет за 24 лв. за кг. Живите канадски омари се продават по 78 лв. за кг, живата есетра – по 18 лв. за кг. Има богато разнообразие и от хайвер (розов – 17.75 лв. за 100 г), червен – 7.50 лв., хайвер от сьомга – 42.85 лв. за 100 грама. Черен хайвер на промоция може да се намери за 9.18 лв. за 100 грама. Отделно трапезата през лятото може да се разнообрази и с раци в марината (10.38 лв. за 300 г), бяло филе аншоа (8.50 за 200 г), рачешки щипки в марината (4.97 лв. за 300 г) или пък пастет от кралски рак (24 лв. за 100 г). НБП, Дима ТОНЕВА