На 17 декември в Змейово ще се проведе традиционният празник на пелина. Тази година е 10-ото, юбилейно издание. Посрещаме го с гордост, змейовският пелин отново е хубав и качествен, сподели за НБП кметът на селото Стоян Трифонов. Традицията да се прави наложен пелин тук е от 100 години, а основоположник на организираното производство на еликсира е Стоян Найденов, кмет и виден общественик. Той носи рецепта на сладко вино от Унгария и благодарение на местната билка пелин и други ароматни отвари в района поставя началото на производството.
По случай юбилея през настоящата година празникът ще бъде проведен изцяло на открито, пред читалището, казва кметът. Вярваме, че така ще бъде споделен от още повече нашенци и гости от най-различни кътчета на страната. Надяваме се времето да е с нас, допълва Стоян Трифонов. Той отправя покана не само към ценителите на прочутата напитка, но и към всички, които обичат автентичния български фолклор. Те ще могат да се наследят на изпълнения на различни певчески и танцови формации – ансамбъл „Нашенци“, самодеен състав от Раднево, театрална трупа при читалището в с. Оряховица, певчески групи при с. Преславен, разбира се, и на самодейния колектив към читалището на домакините от Змейово. Специално за юбилейното издание на Празника на пелина гостуват ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора, гласове ще извият и дуетът Тодор и Иванка Кожухарови. Сред участниците са е детски танцов състав „Мъниста“ – Нова Загора. На 17 декември фолклорна група към читалището на с. Калитиново пък ще отвори кът, където ще демонстрира на живо местни традиции и на истински огън ще пече катми в древни сачове.
Както всяка година и сега с топовни гърмежи и пушки района ще огласят представители на клуб „Традиция“. Ще веселим гостите на макс, категоричен е Стоян Трифонов. Разбира се, голям брой местни производители на пелин ще са на разположение на дошлите за дегустации, а и за покупка на еликсира. Ще има дори и буре с кметски пелин за дегустации, 55 литра. Моят пелин е червен, по рецепта, запазена от дядо ми Стоян Трифонов, чието име нося, споделя кметът. Правен е с любов и майсторлък и … не знам дали ще стигне за всички. Домакините готвят и кътчета с най-подходящите за пелина мезета – хубава скара, домашно сирене, кашкавал.
Ще бъде спазена традицията и за излъчването на най-хубав пелин на 2016 г. Записването за участие в конкурса започва на 13 декември и ще продължи до 16 декември включително. Миналата година участваха 10 производители, традиционно сред тях има и жени. В деня на празника пробите с пелин ще бъдат отворени и оценени от 3-членно жури с председател Иван Чардаков.
Змейовският пелин тази година държи цена на ниво от преди 2-3 години – 5 лв. на литър. Има много желаещи да изложат продукция, но не всеки има количества, коментира Стоян Трифонов. В началото на декември търсенето на пелин е силно завишено и малките партиди свършват. Еликсирът започна да се изчерпва рано, защото студът подрани, а и защото виното бе заложено още до средата на септември. Благодарение на топлото лято лозята узряха рано, бяха и рано обрани. Но, от друга страна, сухото и топло лято бе предпоставка за добре узряло и хубаво грозде, което даде висок алкохолен градус (карат). Т.г. имаше грозде с 25-26, до 27 захарни единици, което е прецедент, почти максимума. Една от добрите реколти е, макар и по-малка като количество, коментират производителите.
Клиенти за змейовски пелин има от цялата страна, а славата на еликсира продължава да расте.
НБП, Дима ТОНЕВА