– Г-жо Миткова, как се прави хубав хляб?
– С качествени суровини, добра технология, много труд и много любов. Още си спомням първите години на старта ни, когато у нас все още се произвеждаха сортовете пшеница, селектирани от нашите научни институти. Те даваха изключително качествено брашно със страхотни хлебопекарни качества. Тестото разпухваше като облак, седефено. Правенето на хляб е магия. Ние и досега не влагаме подобрители и набухватели. Въпреки, че произвежданите в момента сортове имат по-слаби хлебопекарни качества за сметка на по-високи добиви и по-голяма устойчивост, усъвършенстваме технологията, търсим оптимален вариант. Имаме своя мелница и своя лаборатория в Радиево. Работим само с българско зърно, произведено най-вече в нашия регион.
– Очакването тази година е за добра реколта. Това ще повлияе ли на цената на хляба?
– По-скоро се надяваме да повлияе положително на разходите за суровините. Миналата година цената на зърното стигна абсурдни цени – 48-49 ст. за килограм без ДДС. И не че реколтата е била прекалено слаба, а заради износа на българското зърно. Интересно е, че субсидирано производство не се наблюдава, няма никакви изисквания нито за количество, нито за качество от страна на българската държава. Може би срещу осигурените субсидии трябва да се въведат все пак някакви механизми, някакви условия.
– Контролираните ниски цени на веригите ли са най-големият проблем за реализацията на продукцията и съответно за осигуряване на потенциал за развитие на фирмите-производители?
– Най-големият проблем все пак остава сивият сектор в бранша. Ние от 20 години сме на пазара и няма как да потънем в сивото. Работим на минимума, на ръба. Добре, че имаме ресурс. Ясно е, че цената, която някои производители предлагат за хляба си на едро в магазините е невъзможна. Още по-любопитно е, че подобни цени постигат и някои големи производители, които би трябвало да са на светло – и те ли получават субсидии, как? Вярно е, че с хлебопроизводство се занимават много фирми, но при ясни правила и свободен пазар ще бъдат отсети наистина най-добрите. С качеството на хляба компромис не бива! Що се отнася до цената, мисля че е общоизвестна истина – толкова ниска е, че няма накъде да падне. Не мисля, че има условия и за някакво съществено повишаване.
Още по темата ТУК… НБП, Живка КЕХАЙОВА