
Шест популярни храни, които най-често причиняват хранително отравяне. Хранителното отравяне може да бъде особено опасно и може да бъде причинено от популярни храни, които много хора ядат всеки ден. Важно е да знаете с кои продукти трябва да сте особено внимателни.
Какво е хранително отравяне
Хранителното отравяне е вид заболяване, което възниква, когато някой погълне хранителни микроби чрез консумация или пиене на заразена храна или напитки.
Дори храната да изглежда нормална отвън и да има характерен вкус, все пак може да настъпи отравяне поради наличието на токсични микроорганизми, които все още не са се размножили достатъчно, за да развалят ястието.
Основните симптоми на хранително отравяне включват: повишена температура (от 37-37,5 ° C до 39-40 ° C); загуба на апетит; повръщане и гадене; спазматична болка; подуване на корема; понижено кръвно налягане, студена пот; двойно виждане, замъглено зрение; нарушение на мускулния тонус; силно слюноотделяне; проблеми с периферната нервна система; мозъчна дисфункция; признаци на дехидратация.
Важно е, че без правилната помощ хранителното отравяне може да причини сериозни увреждания на вашето здраве.
Тъй като хранителното отравяне може да има сериозни или дори фатални последици, важно е да определите с кои храни да бъдете особено внимателни.
Птици и месо
Суровото или недостатъчно сготвено птиче (пилешко и пуешко) и месо (говеждо, свинско, агнешко и телешко) могат да ви изложат на риск.
Вареното пиле може да бъде питателен избор, но суровото месо може да бъде замърсено с микроби.
За да предотвратите това, домашните птици и месото трябва да се готвят до безопасна вътрешна температура.
Зеленчуци и плодове
Пресните плодове и зеленчуци са съществена част от здравословното хранене, но също така са основен източник на хранително отравяне, особено ако не са измити.
Зеленчуците и плодовете са безопасни, ако се измият и след това се приготвят.
Когато става дума за специфични храни, всички сурови или недостатъчно термично обработени храни представляват сериозен риск от хранително отравяне.
Мляко
Консумирането на продукти, произведени от сурово мляко, може да изложи хората на вредни микроби.
Изборът на пастьоризирано мляко и млечни продукти е най-добрият начин безопасно да се насладите на питателния продукт.
Сирене
Особено рискови са и меките сирена от непастьоризирано мляко. Това може да включва бри, камамбер и сирене със сини вени – всички те са по-склонни да бъдат замърсени с бактерии поради тяхната висока влажност, ниско съдържание на сол и ниска киселинност.
Меките сирена, произведени от непастьоризирано мляко или произведени във фабрики при нечисти условия, са още по-податливи на замърсяване.
За да предотвратите листериозата, трябва да купувате само сирена, на които ясно е посочено „направено от пастьоризирано мляко“.
Яйца
Суровите и недостатъчно сготвени яйца могат да бъдат замърсени със салмонела, която може да причини хранително отравяне и да доведе до по-сериозно заболяване или дори смърт.
Сварете яйцата, докато жълтъкът и белтъкът станат твърди.
Морска храна
Суровата или недостатъчно обработена риба и морски дарове също могат да доведат до хранително отравяне. За по-сигурно, гответе рибата до безопасна вътрешна температура или докато месото се разлющи лесно с вилица.
Източник: Bestlife /Превод: SafeNews