Залагаме на български сортове, развиваме мавруд и тамянка, казва топ винарят Стоян СТОЯНОВ
На 14 февруари по стара българска традиция винарите на Шато Коларово почетоха Трифон Зарезан. Имаме 200 дка лозя, засаждаме нови 50 – с шардоне, сира, каберне фран и мавруд. Почвата е подготвена, до месец май пръчките ще бъдат в нея. Ще очакваме грозде от новите лозя след 4 години, разказва собственикът Стоян Стоянов. Топ винарят обяснява, че дебелият сняг е изключително благоприятен за обработените площи и за посевите като цяло. Много му се радвам, допълва той. За реколтата е рано да говорим, ако успеем да я опазим от пролетните дъждове и евентуално градушките по-късно, тогава ще прогнозираме, казва Стоянов. Инвестицията в новите лозя е 200 хил. лв., пръчките са внос от Франция. Това е инвестиция в бъдещето, споделя старозагорецът. Трябва да се развиваме. Искаме да останем с капацитет като сегашния – около 50 000 бутилки годишно, не повече, и не да се разширяваме, а да имаме своето си място в правенето на най-добри вина. Най-вероятно ще засадим още малко нови лозя, искаме да имаме и свои бели грозда. Регионът е благоприятен за червените сортове, труден за отглеждане на бяло грозде. Но има един сорт – тамянка, за който е подходящ и на който залагаме. Стоянов разказва, че след като намерят най-подходящите места, ще направят селекция, която да остане трайно във времето и ще продължат да правят вино с най-високо качество. Относно мавруда той обяснява, че районът на Южен Сакар, където са лозята на Шато Коларово, е с най-много слънчеви дни и това е изключително благоприятно за зреенето на сорта. Тамянка също е български мускатов сорт, неговата италианска „версия“ е известната мускато бианкo. Наричат го така заради силния и тежък аромат. Има високи киселини и също е подходяща за отглеждане в района. Ние сме малка бутикова изба. Искаме да правим неподправени вина, каквито са от природата, да изразяват тероара на района и да покриват нашите критерии, споделя Стоянов. Това ги прави български, с тях показваме България с типичните за региона характеристики на вината. Вината на Шато Коларово са позиционирани в средния и висок ценови клас, с тенденция да се пуснат на пазара и вина в ценовия клас около 10 лв. за бутилка. В момента се разработва етикет, който да е в тон с останалите. Доволни сме, обобщава Стоян Стоянов. През настоящата 2017 г. тепърва предстои да участваме в конкурси и да чуем оценката на световните винени експерти. Завършихме добре 2016 г., имаме златни медали от Брюксел и Бордо, 4 бронзови медала от Декантер и редица други признания. Но за мен най-важна е оценката на консуматорите. Винарят признава, че в личен план той поставя най-високо вината с марка SKS, както и единичните магнум бутилки за специални поводи. В Стара Загора класните вина на Шато Коларово могат да се опитат в елитни заведения в града или да се закупят на заводски цени от фирмения магазин на ул. „Индустриална“ 44, до ЗСК „Боруй“. Шатото все още няма дегустационна във винарната си в Коларово. Изграждането й е в проект, но и тук ще ви посрещат, ако направите предварителна уговорка. НБП*, Дима ТОНЕВА