Качеството на българския мед е на над световно ниво. Това съобщи пред журналисти доц. д-р Динко Динков от Тракийския университет в Стара Загора. Това сочат изследванията по проект, над който той работи съвместно с пчеларите от местното дружество „Липа“. През 2016 г., когато приключва проектът, резултатите ще бъдат публикувани в международни специализирани списания. Данните от изследванията потвърждават още, че например при редовна употреба на мед и пчелен прашец се лекува успешно простатата, а комбинацията на рапицов мед с пчелно млечице дава отлични резултати за добро функциониране на стомашно-чревния тракт. Препоръчителната доза е 1 грам на килограм лично тегло дневно. Пчелният прашец се използва все повече при изтощен и отслабнал след заболявания организъм. Има данни, че успешно помага на мъжете при увеличена простата, каза доц. Динев. Пчелите не консумират прашец от ГМО насаждения, каза още ученият. А пестицидите водят до смърт на пчелите. Статистиката сочи, че в момента българите изяждат по около 700-800 гр. мед на година. Макар количеството да е далеч под европейската цифра, то е повече от 2 пъти от консумацията у нас през 2003 г.
НБП, Дима ТОНЕВА