Захарни народни носии направи за общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ дванайсетокласничката от ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора Ралица Бояджиева. Идеята за бисквитките била на организаторките на коледното тържество на фолклорния ансамбъл Илиана и Миглена, като оригиналната хрумка дошла покрай снимка в интернет. Те ми пратиха снимките на това, което са гледали, а аз ги претворих в сладки курабийки с мед и канела. Поканиха ме да ги направя, след като видяха украсата ми за тортата на танцовия клуб „Веселие“ по повод 6-я им рожден ден – черга с името на клуба и датата на годишнината. Направих 40 курабийки с цветно захарно покритие, във формата на шарени сукмани и ризи с потури. Бяха си предизвикателство, защото имаха много детайли, а идеята беше да не бъдат еднакви, споделя Ралица.
Бисквитките правих сама в продължение на 3 дни, с малко помощ от братчето ми Виктор за опаковането. През първия ден ги изпекох по рецепта, която съм правила и преди и съм подобрявала по мой вкус, отне ми 3-4 часа. Този път бяха с мед и канела, но други мои любими съставки за коледни сладки са също портокалови корички и карамфил. По принцип някои формички направо с нож, на ръка ги изрязвам. Но специално тези ги изрязах от картон, който използвах за шаблон, тъй като няма готови с носии по магазините. После просто наредих сладките върху обикновена хартия за печене и ги сложих във фурната. По време на печенето не трябват специални форми, в които да се слагат, защото тестото е достатъчно стегнато, за да се запази формата по време на печене, обяснява Ралица.
На следващия ден украсих курабийките с фондановото покритие, което може да се намери във всеки сладкарски магазин. Аз лично предпочитам да го купувам готово, а не да го приготвям, защото купешкото е по-качествено. Допълнителните украси, които използвах за гердани и ресни на престилките, както и за копчета, направих със сладкарска боя. Всеки детайл е рисуван ръчно с четки за рисуване – става и с обикновени четки за рисуване, и с тези от сладкарските магазини. Най-накрая като изсъхна боята, опаковах всяка бисквитка в целофан с червена панделка, разказа ученичката.
НБП, Радосвета СТОЯНОВА