Българинът консумира почти същото количество месо и месни продукти през последните три месеци на 2016 г., както е било за същия период на 2015 г. Това сочи статистика на Националния статистически институт. През изминалите три месеца потреблението е било средно по 7.6 кг месо на член от домакинство, за същия период на предходната 2015 г. цифрата е 7.7 кг. Традиционно в България най-предпочитаното месо е свинското. През последните 12 месеца е отчетен ръст от 17.5% на неговата цена на родния пазар, въпреки че европейска комисия отчита спад на международните цени. Цифрите показват още, че въпреки моментния спад при цената на свинското месо, през 2016 г. средната изкупна цена се е увеличила с 17.5% спрямо 2015 г. По-голямо е увеличението за единица прасе, където средната изкупна цена бележи ръст от 37.5% спрямо 2015. Вторият вид месо, който българинът слага обикновено на трапезата си, е пилешкото. При него цената варира в широки граници за различните области и начини на предлагане в зависимост от това дали пилешките продукти са прясно охладени или замразени. Област Стара Загора е с цена малко над средната за страната, като тя за предлагане на едро е 3.84 лв./кг за замразено пиле и 4.42 лв./кг за охладено. В различните магазини за замразено пиле ще се бръкнем в джоба от 4.70 до 4.89 лв./кг, а за охладено от 4.89 до 5.15 лв./кг. Цената за агнешко месо в област Стара Загора е най-високата за страната в края на 2016 г. и началото на 2017 година, сочи статистиката. Цената в областта на едро на цяло агне е 14.23 за кг месо, а на дребно цената учудващо пада до 13.15 лв.
***
5% ръст на продажбата на месо през 2017 година предвижда управителят на старозагорската фирма „Аякс“ Иван Топалски. Той определя старта на тази година като все още слаб, предвид лошото време. Топалски обяснява, че продуктите, предлагани от фирма „Аякс“, са собствено производство от затворен цикъл в три ферми в Старозагорско. През 2017 г. се очаква на пазара да бъдат пуснати за клиенти нов асортимент от нови сурово-сушени продукти, както и месо за готвене. По думите на управителя през тази календарна година не се предвижда увеличение в цената на месото и месните продукти.
Собственикът на месарски магазин „Дакси“ Стоян Стоянов смята, че през тази година няма да има увеличение на цените на месото и месните продукти. Той е категоричен, че прясното българско месо е с около 10% по-висока цена и така потребителите могат да се ориентират кое месо е внос и кое е родно. През 2017 година магазин „Дакси“ не предвижда промени в предлагания асортимент на продукти. Месото в търговския обект е от България. Животните се колят в кланица в Нова Загора и в старозагорското село Хан Аспарухово, като телетата и прасетата са български. Стоянов обясни още, че всички предлагани продукти в търговския обект, се приготвят на място, използва се чисто месо без консерванти.
НБП, Василена ГЕОРГИЕВА