В ресторант „Форум“ в Стара Загора трюфелите се предлагат най-вече към сосовете на телешкото месо, защото най-много подхожда. Може да бъде както пресен трюфел, така и като олио или паста. В момента се предлага телешки стек с пресен черен български трюфел. Цената е според вида телешко. Ако е българско, порцията е около 40 лева, а от породата блек ангъс цената скача съответно на около 70 лева за порция. И от двата вида може да се предложи на клиентите. Трюфелът е като добавка към соса и се слага най-накрая като подправка, колкото по-малко се обработва, толкова по-добре.
Трюфелите подхождат освен на телешкото, и на картофите, яйцата и аспержите. Предлагат се и зеленчуци Рататуй – собствен прочит, картофено пюре с трюфел като канапе и гриловани и овкусени с билкова марина зеленчуци отгоре -тиквичка, лук, чушка. Пюрето с трюфели придава аромата на цялото ястие. Цената за 300 грама порция е 6.90 лева. Има и картофена крем-супа с трюфел на цена 4.90 лева.
Трюфелът е твърд, трудно се стърже и затова с по-ситните се прави направо паста, с която се овкусяват ястията. Поставя се и в зехтин, където трюфелът си пуска аромата. Като добавка е 14 лева за един настърган трюфел и по желание на клиента може да се добави към различни ястия. Клиентите се консултират, че трюфелите подхождат основно за телешко, яйца, картофи и аспержи. Но понеже вкусът на всеки е индивидуален, би могло да си го консумират с каквото решат. Имало е случай и към риба да го поръчват, но настърган отделно. По принцип само трюфел не може да се яде. Има остра миризма, не е основен продукт, а като черния пипер – само подправка към ястията.
НБП, Радосвета СТОЯНОВА