С обогатено и разнообразено меню започва есенно-зимния сезон ресторант „Синята къща“. Заведението е класическо, собствениците му са в този бизнес от 20 години, но се стараят максимално да угодят на клиентите си. Като визия менюто е в ретро стил, изчистено, олекотено за възприемане, с достатъчно информация, така че човек не се лута, а може бързо да избере какво да си поръча. „Имаме традиционни и класически блюда, но имаме и по-модерни и екзотични – за хората, които обичат да опитват нови и различни неща. Съобразяваме се с пазара, не може да гоним само един сегмент от него и клиентите да намират тук само неща, които могат да се намерят във всеки друг ресторант“, обяснява управителят Тотьо Тотев. Тук може да опитате например „Пиле Патая“, в което има и ягоди, между салатите, а те са повече от 15, има такива с авокадо, зърна от нар, с малинов винегрет. За любителите на постните специалитети са подходящи кюфтенцата от магданоз или киноа, панирана моцарела с филетирани бадеми и други. Има печен свински джолан, специалитети от свинско и телешко месо, дори целогодишно печено агнешко. Предлага се услугата печене на агне или прасенце. Новост са т. нар. „месни дъски“, те са няколко вида и съдържат различни комбинации от свинско месо, домашни суджуци и наденици. Месата са овкусени с различни маринати, гарнитурата също е различна. Можете да си поръчате и „Сърца по хайдушки“ – комбинация от пилешки сърца, гъби, броколи, царевица и кашкавал, или „Болярско мезе“ – пилешки дроб и сърца, бекон, гъби, моркови.
Специален акцент има върху рибните блюда и морските дарове. Любителите на рибните специалитети могат да изберат сьомга с хрупкава коричка или пъстърва с филетирани бадеми. Има и ризото с морски дарове, калмари на скара, панирани или с гриловани зеленчуци, миди, скариди. Тези деликатеси са съвсем нови в менюто, но си имат своите почитатели защото са на народни цени, отчитат от ресторанта. Добър завършeк на обяда или вечерята са приготвените на място десерти като чийзкейк и бисквитена торта с маскарпоне . Във винената листа присъства продукцията на класни производители като „Катаржина“, „Страцин“. Почитателите на бирата пък могат да избират между продуктите на „Каменица“. От началото на тази година в ресторанта има специална готвачка за обедното меню. Преценихме, че така е по-добре, защото другите готвачи имат достатъчно работа с подготовката на ястията за вечерта и се оказа, че решението е правилно, казва Тотьо Тотев. Предлагат се задължително всеки ден по три супи – пилешка и топчета, плюс още една – агнешка, зеленчукова. Има по едно ястие с пилешко и свинско, с кайма и вегетарианско, плюс аламинути. За обед има редовни клиенти, но не са толкова много, защото в района няма много офиси и фирми. Вечер обаче, заведението се изпълва с посетители, които се наслаждават на комфортната обстановка и ретро визията на стогодишната къща с автентични предмети от бита на миналите векове. Местата вътре са 90, залите са малки и уютни, подходящи за срещи с приятели или бизнес партньори. На втория етаж има една по-голяма зала, за 30 човека, където могат да се правят семейни или фирмени тържества. Навесите отвън са оборудвани с ветроустойчиви завеси, инфраред печки и ако клиентите искат – могат да седнат и в градината. А през лятото тя е едно от най-търсените места в града. Работното време е от 10 до 23 ч. всеки ден. За контакти: Стара Загора, ул. „П. Р. Славейков“ 60, за резервация и информация – 0886 200 759. Заведението има и фейсбук страница: Синята къща – The Blue House. NBP.bg