Тодор Бобев е на 33 години, роден е в Стара Загора. Учил е в Математическата гимназия, след което завършва средното си образование в САЩ. Там живее, учи и работи около 10 години. Има магистратура по компютърни науки. Връща се в България в началото на 2008 г. Работи първо в датска фирма.
Преди две години създава собствена IT фирма – „Вокснет“
Родителите му живеят в Стара Загора и пътува често до родния град.
Стоян Тошев е на 20 г. Роден е в Пловдив. В момента е студент в 2 университета – УНСС и Софтуерен университет. Занимава се с различни проекти, сред които
онлайн магазин за био козметика
Програмист е в софийска фирма. Работи и по проекта на Тодор Бобев – TouchMenu.
– Разкажете как се стигна до създаването на иновативна система TouchMenu?
Тодор БОБЕВ: Идеята ми за създаването на TouchMenu се роди още преди 10 години. Тогава беше технологично невъзможно да се изпълни.
Нямаше необходимия хардуер
По-късно започнах разработката, като системата бе готова още преди 4 години. И точно сега, когато мобилните приложения и устройства набират все по-голяма популярност, е идеалният момент за успеха на продукта. Приложението е
достъпно за всеки човек със смартфон, таблет
Как действа? На всяка маса в заведение може да бъде поставена брошура с TouchMenu. Клиентът сканира QR кода, след което приложението разчита информацията и зарежда съответното меню за заведението. Приложението работи на принципа на онлайн магазин. Има списък с продукти, които се добавят в количката.
В бара или в кухнята има отделно приложение
което следи входящи нови поръчки. Така клиентът е улеснен и обслужващият персонал само поднася готовата заявка за съответната маса. В QR кода, който се сканира, има закодирана информация кое е заведението, коя е масата. При валиден код има заложени механизми, които ограничават възможността за злоупотреба на услугата.
Екстрите на системата са много
Сред тях са неограничен брой за превод на менюто, възможност за маркиране на продукт като „нов“ или „промоционален“, възможност за избор или премахване на съставки на храни и напитки от потребителя, статистика на поръчките и т.н. Може да се управлява разположението на масите, да се контролират свободно продуктите, промоциите, категориите в менюто.
Като цени сме оформили три варианта
и те започват 49.95 лв. на месец.
– Как се приема тази иновация на българския пазар?
Тодор БОБЕВ: Получаваме много добри отзиви. В разговори сме с няколко вериги заведения. TouchMenu вече е внедрено в едно заведение в Стара Загора – кафе клуб „Какао“.
Стоян ТОШЕВ: Нашата цел е да предложим тази иновативна система не само на заведения, но и на хотели.
Може да се внедри във всяка хотелска стая
и клиентите да правят своите поръчки за различни услуги. Идеята е да дадем възможност на заведенията и хотелите да бъдат по-конкурентоспособни, да привлекат нови клиенти, особено сред младите хора.
Менюто пести разходи и подобрява обслужването
Освен това, собствениците ще имат възможност и да печелят, тъй като приложението предлага и вариант за реклама.
Българският пазар е наш приоритет, но започваме да предлагаме TouchMenu и на световния пазар.
Тодор БОБЕВ: На българския пазар няма подобна иновация. В световен мащаб има аналози. Но те са
доста назад по отношение на екстрите
Нашата идея е да разработваме постоянно продукта и да подобряваме услугата, която предлагаме.
– Надут балон ли са високите заплати в IT сектора у нас?
Тодор БОБЕВ: Преди време голяма световна фирма разшири дейността си в България. Дойдоха с огромно финансиране.
Изкуствено надуха балона, като вдигнаха заплатите
за да могат да привлекат специалисти. Другите фирми от нашия сектор също бяха принудени да увеличат заплатите, за да задържат кадрите си. Заплатите са високи, аз като програмист не мога да се оплача от това.
Но имам проблем като работодател
За по-малки фирми, като нас, не можем да намерим квалифицирани кадри, които да се вместят в нашия бюджет. Докато навлизат чужди компании с инвестиции, заплатите ще продължават да държат високо ниво.
Стоян ТОШЕВ: България в момента е
дестинация за световни компании
които откриват свои отдели тук. У нас се учат и обучават много хора. Заплатите в сектора реално не са невероятно огромни. Но, ако цифрите се съпоставят и спрямо стандарта на живота, се получава друга картина. Всичко
зависи от това колко добър специалист си
Ако си добър, ще получаваш сходно на онова, което би получавал и в други европейски държави.
– Как виждате развитието на технологиите в бъдещето?
Стоян ТОШЕВ: Моите очаквания са свързани със сериозни реформи в образованието. Не става въпрос само за системата, а и за начина, по който младите хора трябва да се заинтригуват,
да се учат на по-практически използваеми неща
и да се учат от специалисти, които са изминали този път на практика. Целият този процес ще стане онлайн и силно компютъризиран под формата на различни системи и нови методики на обучение. Силно се надявам това да стане възможно най-скоро.
НБП, Радослава РАШЕВА