казва Спиридон СПИРОВ, собственик и управител на фирма SWE-FLEX:
Спиридон Спиров, управител на SWE-FLEX, роден на 14 май 1962 г. в Стара Загора. Гордее се с факта, че е трето поколение старозагорец. Завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив. От 1992 г. до 1996 г. е най-младият директор на тогавашния старозагорски месокомбинат. Веднага след това създава SWE-FLEX. Голямото му щастие е чудесното му семейство. Казва, че има изключително интелигентна съпруга, с която работят и във фирмата като екип. Има трима синове – най-големият Георги на 23 г. вече е търговски мениджър във фирмата, Александър е на 15 г., и Симеон – на 10 г.
– Г-н Спиров, разкажете малко повече за професионалния си път?
– Имам възможност да трупам познание в един интересен бранш и се чувствам удовлетворен. В годините ми се случи да надграждам себе си. Работният си път започнах в Месокомбината в Стара Загора като работник, а завърших като директор през 1996 г. Бях изключително млад, на 29 г., когато станах управител на предприятието. През тези 4 години, когато управлявах, успяхме не само да го съхраним, но и да го развиваме. В последната ми година, като директор – 1995-а, предприятието завърши с 12 млн. лв. печалба. Винаги съм казвал, че
лакмус за труда на един мениджърски екип са цифрите, в бизнеса са важни резултатите
Не е било никак лесно, беше в годините, когато държавните предприятия търпяха регрес. Но ние успяхме, тъй като имаше един много добър професионален екип. И до ден днешен считам, че успехът на една фирма се дължи на екипа.
След като се разделих с Месокомбината, стартира ангажираността ми като собственик на компания SWE-FLEX, за която съм отговорен и до днес. През първите 5 г. компанията беше българо-шведско дружество. През 2001 г. станах едноличен собственик на капитала на SWE-FLEX. Сега са група компании SWE-FLEX GROUP.
– Как работите, какви са условията, проблемите? Как ги решавате?
– SWE-FLEX е официален представител на различни европейски компании. Дейността си осъществяваме в България, като
над 90% от клиентите ни са месопреработвателните предприятия в страната
Имаме активности в млекопреработвателната сфера и участие в областта на печивата. През последните 3 години развихме и дейност в областта на Фудсървиз – общественото хранене, където набираме скорост с продукти за кетъринг компаниите.
Търговската си дейност развиваме в 3 основни направления, които ние сме нарекли: АдиФЛЕКС – адитиви и технологии, ТехноФЛЕКС – машини и сервиз, и ПакоФЛЕКС – обвивки и нови решения. Аз наричам АдиФЛЕКС и ПакоФЛЕКС софтуерът, а ТехноФЛЕКС хардуерът в нашата дейност. Смятам , че за да бъде успешна компанията, тя трябва да предоставя ползи и конкурентни предимства на своите клиенти.
SWE-FLEX е член на Асоциацията на месопреработвателите още от създаването си. За нас е привилегия да работим с водещите компании в страната и те да ни имат доверие да ползват нашите компетенции и продукти. В последните години компанията ни работи за създаването на продукти с чист етикет – натурални близки до природата. Наша цел е да бъдем генератор на нови идеи. Винаги сме се старали да откриваме иновативни решения и да ги прилагаме в практиката. Търсим дългосрочност в нашата работа. Една от нашите мисии е
да пренасяме европейското ноу-хау, съобразно етно изискванията и традициите в България
20-годишна история е една добра референция, за всяка българска фирма. За компанията 2017 е година на баланса. Акцентът е персоналът, в който инвестираме. Някои колеги са с нас от самото начало. Имаме и млади попълнения, което е радващо.
– Качественият персонал е много важен за развитието на един бизнес. С какво успявате да задържите и мотивирате хората?
– За SWE-FLEX хората са най-ценният ресурс и за тях трябва да се полагат грижи. За добрата мотивация трябва да има ясни правила, ред и справедливост, както и добри условия за работа. Важно е да се отнасяме с внимание и всеки да се чувства значим. Колегите ни
имат възможност за повишаване на квалификациите си както в България, така и в чужбина
при нашите чуждестранни партньори.
– Какви са проблемите в животновъдството в момента, според Вас?
– За мен е трудно да дам компетентна оценка. Животновъдството е тясно свързано с хранително-вкусовия бранш. Ще споделя само някои цифри, които са красноречиви за това какво е състоянието на животновъдството ни. До 1989 г. в България се отглеждаха 4 млн. и 100 хил. прасета, около 1 млн. и 300 хил. едри животни, 6-7 млн. овце, шилета, агнета. В момента свинете са приблизително 800 хил., а едрите месодайни животни почти ги няма. Но има и нещо добро. През последните няколко години
се инвестира в съвременна селекция и методи за отглеждане на животни
– Защо храните, които се внасят, са с по-лошо качество?
– По отношение на вноса и втората категория – страните от Източна Европа, дали има линии за производство за по-бедни и по-богати страни, не мога да кажа, защото не съм виждал. Може би има различни рецепти, по които се произвеждат определени продукти. Да, ако някой търговец поиска да му бъде доставен продукт с определена себестойност, възможно е производителят да реши да си напасва рецептите, но ще е огромен компромис. Специално за българския пазар да произвеждат некачествени продукти е несериозно.
Според мен, храните, произведени от месо, които консумира българинът, са на добро ниво
Знайни и незнайни специалисти говорят некомпетентно. След 2000 г., на базата на високите европейски изисквания, се инвестираха много средства в подобряване на материалната база, хигиената, контрола и новите технологии в месопреработвателните предприятия. Националната ни индустрия е на европейско ниво и затова можем да й се доверим. Производството на продукти, разбира се, е различно. Всеки производител се е профилирал или в определени продукти, или в определена ценова зона, пазарът е регулатор.
-Мнението Ви за идеята за Европа на две скорости?
– Не може да има Европа на две скорости. Генезисът на Европа е да бъде обединена, всички да бъдем обединени със своята индивидуалност, това е ценното.
Ако говорим за Неолитни жилища и за история сигурно ние ще сме на първа скорост
а някои европейски страни ще са на осма скорост. Ако говорим за производството на автомобили например, сигурно ще е обратното. Лично аз считам, че просто не трябва да се говори така. Европейската ни общност трябва да вложи енергия в други сфери, които да спомогнат за обединението й. Не трябва да се говори изобщо за скорости, а за приоритети и да се акцентира на силните страни на всяка една от държавите в тази общност.
– Вие сте известен като един от пионерите на ВМРО в Стара Загора, следите ли политическите процеси?
– Пряко не съм свързан с политиката, но като гражданин и старозагорец не съм индиферентен с това, какво се случва в страната. Бях общински съветник от листата на ВМРО през 1999 г.-2003 г. За съжаление, политиката не кореспондира с реалният ни живот. Пожелавам на всички политици да работят за България – за нашето развитие и просперитет.
Трябва да има и други съвременни каузи освен Ботев и Левски, които да ни обединяват като народ. Имаме много умни деца, които са водещи в областта на образованието, спорта и изкуствата.
Нужно ни е по-добро самочувствие като българи, има с какво да се гордеем!
– Г-н Спиров, как прекарвате свободното време, кое Ви зарежда?
– За мен семейството е много важно, то ме зарежда и ми дава енергия. Аз съм щастлив баща и съпруг – едно хубаво голямо семейство, което ми дава възможност да релаксирам. Обичам също да се срещам с приятели, да пътувам и да се наслаждавам на всеки миг от живота.
Бих желал в през Светлата седмица след Великден да пожелая на всички да бъдем по-добри един към друг и да бъдем единни, като народ. Защото само по този начин България ще пребъде!
НБП, Радосвета СТОЯНОВА