Сезон „Лято“ на първата в България Академия за овчари „По Тодорови кошари“ събра силна група млади българи в прегръдките на Пирин планина, които се включиха в работата на стопанството и се завърнаха към корените на един почти забравен поминък – овчарството. Академията предвижда провеждането на четири сезона годишно за завършване на целия обучителен цикъл. Всеки следващ сезон ще надгражда с теория и практика историята на автохонните породи у нас, направата на кошари, пашуването и доенето на животните, ветеринарна грижа за тях, както и почистване на пасища и усвояване на други традиционни практики в животновъдството.
Мисия на Академията е опазването на живото ни национално богатство – автохонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои предшественици, запазили по естествен път най-ценните качества и породни характеристики. Доказано на терен, те не само оцеляват при трудни условия, но и дават необходимото количество истинска и ценна храна за нас хората.
В първия сезон на Академията се записаха 21 участника и 8 деца. От тях обучението преминаха успешно 19 кандидат-овчари, като едва петима от тях бяха удостоени със сертификат за отлично представяне, както и 5 от децата. Всички участници активно се включиха в работата на стопанството за отглеждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и местна дългокосместа коза – малашевски тип и калоферска дългокосместа коза.
Организаторите на Академията за овчари „По Тодорови кошари“ благодарят на всички участници за съпричастността и проявената отговорност към обучението, работата и правилата на стопанството.
Вторият сезон „Есен“ на Академията ще се състои през първата половина на ноември 2023 г. Ежедневна паша, почистване на кошари и обезпаразитяване на животните, както и почистване на пасищата са само част от предстоящите практически занимания. Участниците ще получат и солидна теоретична подготовка, която ще даде познания за морфологията на животните, опасните празити и борбата с тях, ветеринарна помощ и билкарство, използване на традиционни практики преди и сега, както и други насоки и познания за овчарството.