Българската агенция за безопасност на храните направи 813 проверки в страната за качеството на хляба. При всеки четвърти производител на хляб има нарушения, твърдят от агенцията. Потърсихме директора на Областната дирекция по безопасност на храните-Стара Загора д-р Дамян Миков за коментар относно ситуацията в региона.
Проверките в Старозагорско още продължават и нямаме обобщените резултати. В края на тази седмица ще можем да кажем какво сме констатирали, каза за NBP.bg д-р Миков.
Според БАБХ, най-често срещаното нарушение е влагане на добавки и консерванти в непакетиран хляб, където те не са разрешени. Има също заблуда на клиенти, че определени видове хляб са диетични, а всъщност те нямат тези характеристики. Открити са и няколко случая на продължаващи да работят малки предприятия, които са били спрени заради нехигиенични условия. Въпреки тези нарушения констатацията е, че хлябът в България е един от най-здравословните продукти, предлагани на пазара.
NBP.bg, Живка КЕХАЙОВА