На 1 февруари, когато почитаме пазителя на лозята свети Трифон, екстремни винолюбители ще участват във винен тур 4х4. Турът е 4х4, защото участниците ще посетят 4 винарни и във всяка ще дегустират по 4 вина. Провеждаме го за четвърти път, съобщи за „Национална бизнес поща“ Стоян Стоянов, собственик на Шато Коларово. Бутиковата винарна е една от общо четирите изби, които любителите на еликсира ще посетят на тазгодишния Трифон Зарезан.
Турът започва рано сутринта край останките от Кервансарая в Харманли, със запознанство с историята на региона и запалване на свещички за берекет в очарователния параклис „Свети Трифон“. Следва беседа за древното тракийско наследство, лозаро-винарските традиции и местни обичаи, гледки отвисоко към Южен Сакар и Източни Родопи. Първата спирка е Винарна Братанов, като дегустация ще има включително и на вина от „Иво Братанов“. След час и половина е ред на втората дегустация – 4 вина от „Вила Басареа“ в SAKAR wine shop & tasting room, а когато и тя приключи – отпътуване към Коларово. Тук първо ще се проведе урок по резитба и зарязване за здраве и берекет в лозята на Южен Сакар. Земята ще бъде полята с вино, за да дари отново елексир. В Шато Коларово участниците ще дегустират едно бяло вино, едно розе и две червени. Избрахме купаж от Русан, Марсан и Вионие, реколта 2017, имаме страхотно розе 2019 г. – ще покажем и него, а от червените вина – вероятно „Ахал“ и вино от серията „Мегалит“, споделя Стоян Стоянов. След посещението в Шато Коларово е последната спирка от винения тур – винарна „Малката звезда“.
В рамките на ден в 4х4 можеш да дегустираш 16, дори 20 вина, за ден да обиколиш 4 винарни. Това е атрактивно, коментира Стоянов. Има интерес, много запитвания, групата дори е прекалено голяма. Изисква допълнителна организация, понеже всички сме малки винарни. Най-вероятно ще повторим тура и на 8 февруари, с по-малка група. Обмисляме и вариант турът да се превърне в ежемесечен.
Разбира се, във всяка изба към еликсирите ще се поднасят вода, хляб, местни деликатеси, подробни беседи. Фолклорната програма, уникалната възможност да се усети тръпката от правенето на вино и многото положителни емоции помагат събитието трайно да се запечата в съзнанието на участниците.
Миналата година гроздето беше отлично, ние успяхме да съхраним и запазим лозята си и сега, казват от Шато Коларово. Но имаме притеснения, свързани с климатичните условия. Досега сняг не е валяло, падна само малко дъжд. Прогнозите за февруари са отново за липса на сняг. Това се отразява зле на лозята. Снежната покривка е предпоставка за добра реколта в лозарството. Когато няма сняг, съществува опасност от преждевременно развитие на лозите, което при рязко застудяване крие сериозен риск от пагубно измръзване. Безснежната зима може да доведе до недобро узряване на пръчката, а евентуалните измръзвания – до по-ниски добиви при всички сортове грозде. Особено тревожно е положението при неустойчивите сортове, каквито са голяма част от белите сортове грозде. Много малко от тях издържат на минусови температури и без снежна покривка. Снегът съхранява лозичката от измръзване, липсата му е силно негативна за земеделието изобщо. Най-хубаво е, когато завали през декември и се стопи чак през март, казват производителите.
NBP.bg, Дима ТОНЕВА