Нашумелият опит на европейски учени да атакуват производството на маслодайната роза и лавандулата, според д-р Димитрина Йонкова, не е първият. Нейната фирма „Мая“ е първата частна фирма за производство на етерични маслени култури и лечебни продукти от тях и съществува от 24 години.
Това, което чета от няколко седмици
за алергизиращия ефект на розовото и на лавандуловото масло
не ме изненадва, казва д-р Йонкова. През 1991-92 г. пак имаше почти същата такава кампания. По онова време в Пловдив се проведе международна конференция с участието на представители на западни фирми и специалисти, които се произнасяха точно така, както и сега. Даже бяха стигнали по-надалеч, че розата и лавандулата имали и канцерогенен ефект?! Тогава
поставих въпроса какви са клиничните доказателства за това
Отговорът беше, че това са много скъпи клинични изпитания и не се правят. Никой не можа да каже откъде точно са тези „данни“.
От 2001 г. имам официална регистрация на продукти от рози в меки желатинови капсули в комбинация от 7 етерични масла. Сега имаме нов продукт в комбинация от 12 етерични масла. Достатъчно много сме работили, за да сме наясно, че
няма нито алергизиращ, нито канцерогенен ефект
дори и когато се комбинират няколко вида етерични масла. Разбира се, всичко е въпрос на дозировка, на познания и специфичност в производството и съответно в прилагането.
Идеята беше, че ако в малки дози се предложи препарат, който да се приема като хранителна добавка, ще се завиши прагът на чувствителност на периферната нервна система. И дори хора, които са склонни към алергични прояви от такива възбудители, ще реагират като хора без подобно предразположение, които
възприемат като норма и ароматите, и поленовите ефекти
които се получават.
На конгрес през 1992 г. във Виена стана въпрос, че големите компании смятат, че не трябва да се смесват повече от три етерични масла, защото можело да има някакви странични ефекти. Тогава казах, че ние сме направили достатъчно клинични изпитания. Наясно сме, че страничните ефекти не би трябвало да се отричат. Но всичко е въпрос на общото състояние на организма и най-вече на количествената дозировка на самия препарат, който се предлага за употреба.
Така че в никакъв случай
не може да се налага забраната на козметични продукти с натурално розово и лавандулово масло, под предлог, че имали алергичен ефект
Синтетичните парфюми и козметични средства имат много по-силен алергизиращ ефект, отколкото натуралните. Отделен въпрос е, че действително натуралните под една или друга форма са доста по-скъпи. Но всъщност, това не би трябвало да бъде проблем. Хората в един по-проспериращ и по-богат свят имат възможност за по-широк избор. Голяма част от тях вече се ориентират към натуралните продукти. Дори са готови да платят доста по-висока цена, за да се сдобият с тях, за да имат гарантирано качество.
Истината е, че и розовото, и лавандуловото място са екстрактът от съответните растения, който има изключително широк спектър на полезно въздействие –
всичко е въпрос на дозировка
Защото тези етерични масла, които са произведени при водна дестилация, натурални на 100%, са много силни. При по-голямо количество може да изгорят кожата. В парфюмите се поставят толкова минимални количества от розовото масло, дори и от лавандуловото, че те са по-скоро заради високата цена на марката и на крайния продукт.
Специално от маслодайната роза дамасцена се изготвят продукти, които наистина са изключителни.
Писана информация за лечебния й ефект има от 1100 години
Розовата вода е използвана от лечителите на Изтока за промиване на рани, защото има много силен антимикробен, антивъзпалителен, бих казала – и противоалергичен ефект.
На 7-9 февруари в хотел „Адмирал“ на Златни пясъци ще се проведе семинар точно с производителите. Аз ще направя, казва д-р Димитрина Йонкова, официално изказване и ще представя своето мнение, че розовата, лавандуловата, ментовата, здравецовата, лайковата, акациевата, липовата вода и водният извлек „Етерея“ са
регистрирани в Министерството на здравеопазването още от 2001 г.
като хранителна добавка. Ние работим повече от 15 години над възможно най-трайното приложение на тези уникални продукти. Подчертавам, че това са крайни, а не първични продукти, които да се използват от големите фирми в света, което означава за нас нищожна доходност.
Географският регион, където ние отглеждаме тези култури, на 98% отговаря абсолютно на условията за биологично производство. Споделям опит и то не само моя, а и на баща ми, на брат ми в тази сфера.
НБП, Донка ЙОТОВА