Вечеря без подходяща салата и вкусно предястие? Превърнете обикновената вечеря в кулинарен пир! Трябват Ви не само продукти, празен стомах, но и добри идеи. Ето ги и тях:
Продукти: (За четири порции)
1/2 кг картофи
олио
сол
червен пипер
черен пипер
майорана
Приготвяне:
Сваряват се около половин килограм картофи (за четири порции). След като изстинат, се обелват и нарязват на едри парчета. Запържват се 3 скилидки чесън с 3 с. л. олио в тиган, прибавяте се и картофите. Овкусяват се с червен, черен пипер и майорана. Изпържват се на силен огън за около 5 минути. Разбъркват се внимателно, за да не се разчупят.
Пастет от авокадо за сандвичи и предястия
Продукти:
1 бр. авокадо
1 ч.л. тахан
1 лимон
копър
магданоз
чесън
сол
Приготвяне:
Обелете авокадото и го намачкайте с вилица. Прибавете към него пресния лук, копъра и магданоза. В купичка смесете тахана със сока от половин лимон и разбъркайте добре. Прибавете и него към авокадото. Овкусете със сол и 1 скилидка смачкан чесън по вкус.
Добра компания за пастета е сиренето от кашу или друг вид сирене.
Ароматни домати с плънка от гъби и сирене
Продукти:
8 средни домата
200 г печурки
2 филийки хляб
50 г масло
100 г сирене
Приготвяне:
Доматите се измиват, изрязват се капачетата им и се почистват с лъжица. В маслото се запържват нарязаните на дребно гъби. Свалят се от огъня и се добавят натрошените на дребни парченца филийки, заедно с половината сирене. Всичко се смесва и се разпределя в доматите. Поставят се в тавичка и се поръсват отгоре със сиренето. Запичат се във фурна за около 20 минути на 200 градуса.
Продукти:
Фини кори за баница
Пресен зелен лук – само перцата – около 2 връзки
натрошено краве сирене или соево сирене – тофу – около 1 1/2 ч.ч.
червен пипер – 1 ч.л.
смлени орехи – 2 с.л.
ленено семе – 1
Приготвяне:
Нарязват се на ситно перцата на зеления лук. Сипват се 2 с.л. олио и се запържва лука, заедно с червения пипер за около 2 минути – до омекване, за да се овкуси. Свалят се от котлона още докато лукът е топъл и се прибавя натрошеното сирене, солта, сирене тофу (по желание), орехите, лененото семе и магданоза. Похлупват се с капак за няколко минути.
Вариант 1:
С така приготвената плънка завивате малки банички, поръсвате ги с останалото ленено семе и ги печете до готовност. Не е необходимо да мажете корите с олио, защото плънката е мазна. Подходящ за шведска маса.
Вариант 2:
Така приготвената плънка може да сервирате като предястие – салата или като пастет за сандвичи.
Сирена и семена в лодки от тиквички
Продукти:
тиквички – 4-5 броя
сирене (извара) – 100 г
кашкавал (други сирена) – 100 г
слънчогледови семки – една шепа
тиквени семки – една шепа
яйца – 2 броя
босилек
копър
магданоз
Приготвяне:
Тиквичките се измиват и разрязват на две. Издълбавате им вътрешността. Разбивате яйцата в купа, прибавяте натрошеното сирене, настъргания кашкавал, семките и нарязания на ситно босилек (или друга подправка на вкус).
С получената смес пълните тиквичките и ги печете на умерена фурна. В тавата може да сложите два пръста вода, за да може тиквичките да омекнат и да станат по-вкусни и сочни. Може да сервирате с домати или млечен сос.
Продукти:
няколко шепи листа от босилек
шепа орехи
сол на вкус
няколко скилидки чесън
зехтин
Приготвяне:
Поставяте съставките, завъртате няколко пъти (важно е да имате ток) и пестото е готово за няколко минути.
Може да го използвате към салати с домати, към печени тиквички, месо и всяко друго, което Ви се вижда подходящо. Добър апетит !
Кюфтенца от тиквички и магданоз
Продукти:
2 средно големи тиквички
1 връзка магданоз
100 г сирене
2 яйца
2-3 с. л. брашно
1/4 ч. л. черен пипер
сол на вкус
мазнина за пърженето
Приготвяне:
Почистете и настържете тиквичките и ги поставете в дълбока купа, подсолете и изцедете. Добавете нарязан на едро магданоз, начупено сирене и останалите съставки, след което ги разбъркайте добре. Загрейте мазнината. С лъжица или на ръка оформете кюфтенца и започнете да пържите на умерен огън, поне по 3-4 минути от всяка страна. Поднесете топли или охладени, при желание гарнирани с кисело мляко и чесън.
Добър апетит!
NBP.bg