Via Praetoria, сдружение за исторически възстановки, ще бъде извънредният гост на тазгодишното издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Форумът ще се проведе в Стара Загора за 12-и път на открито – на Античната улица на древната Августа Траяна, от 27 до 29 септември. Програмата по традиция включва множество прояви. Via Praetoria участва за първи път и ще даде нова емоция за участниците и за гостите на събитието, уточни за NBP.bg Олег Стоилов, председател на УС на ТПП-Стара Загора, един от организаторите на фестивала.
Събитията на Августиада са с акцент към виното, затова ние ще се включим като представим античността с фокус към храните и напитките, разказва за NBP.bg Димитър Спасов от сдружение Via Praetoria. Нашите възстановки са насочени към много интересен и динамичен период от историята на българските земи, свързана с присъствието на римската империя, време, което поставя основните на държавността, на нов вид култура в градовете, носи начин на възприемане на света, който е близък до днешния. Ще се опитаме да вкараме това усещане и нашите познания и във фестивала Августиада в Стара Загора. Радваме се, че имаме възможност да участваме в него, допълва Спасов.
Храните и напитките от времето на Римската империя са интересни и доста подробно описани от тогавашните автори, като са стигнали до нас в много варианти. Предвиждаме да изградим римски, легионерски пост, около който винаги се събират повече хора, защото това е сигурно и добро място за търговия. Ще приготвим ястия и ще дадем възможност на публиката да пробва римската кулинария в нейния оригинален вид. Той е малко странен за нашия вкус, но в никакъв случай не е лош. Ще приготвим и винени напитки, на основата на вино. Не е тайна, че виното е една от колоните на античния свят. То е познато още от първото чудо на Христос, което показва колко важно е било за някогашния свят и как магията на правене на виното е възприемана като божествен процес, допълва Димитър Спасов. Той уточнява още, че по отношение на кулинарията, Via Praetoria има богат опит, както в опознавателни, така и в по-занимателни събития. Средновековната кухня е малко по-бедна, но не толкова различна от античната. Голямата разлика идва с Колумбовия обмен и там нещата се променят драстично. Но и преди откриването на Америка римляните разполагат с богатство от продукти. Все пак става дума за огромна империя, разположена на три континента, в която постоянно се обменят стоки. Има много възможности, има и много описани храни. Ние ще представим ястия от легендарния Апиций, написал първата кулинарна книга през древността – кулинарния трактат „За готварското изкуство“ (живял е по времето на Тиберий през първата половина на I век сл. Хр.). Интересни записки и находки са достигнали до нас и от Плиний Стари, както и от Катон. Храните, които ще подготвим, са от продукти – не толкова трудни за намиране. По-сложно е с пресъздаването на самите ястия, тъй като не винаги древните автори са описали едно по едно действията за тяхното приготвяне. Но тези, които ние изпълняваме, са много вкусни и с приятни аромати, пояснява Димитър Спасов. За кулинарните тънкости на античните храни той допълва, че още тогава кухнята на по-топлите като климат държави, винаги залага на силни подправки и много пикантни аромати. Трябвало е по някакъв начин тези храни да се консервират, да замаскират, ако има нюанс на нещо развалено и неприятно във вкуса на месото, например. Затова и пред нашите приятели в Стара Загора ще направим дълга разходка назад във времето с възникването на кулинарията, която всъщност представлява начин на съхранение на продуктите, докато вкусното идва на по-късен етап, уточнява Димитър Спасов.
Относно облеклото на цивилните граждани и легионерите, които ще се включат в Августиада, то е подготвено от материи, типични за дрехите на хората в античността – лен, вълна, кожа.
От Via Praetoria ще направят демонстрации и на събития, свързани с легионерския и цивилния живот. Надяваме се да предизвикаме интереса на публиката. Имаме голямо желание да разнообразим и да допринесем за колорита на Августиада в Стара Загора. Ще бъдем около 10 души. Но със сигурност това е достатъчно да бъдем доста атрактивни и около нас да бъде шарено и весело, допълват от сдружението.
Димитър Спасов разказва, че началото на сдружението е поставено преди повече от 20 години от група приятели, които учат икономика в Стопанската академия в Свищов. По-късно към нас се присъединаха и много други хора. Не сме затворени в един град. Имаме хора от Свищов, от София, от Плевен, от Бургас, от много други места. Отдавна сме в тази дейност, от самото й начало в България, и имаме пъстра палитра от възрасти и различни професии. Много демократична и отворена организация сме. Разбира се, всички сме пленени от историята. И най-вече от това – да представим нашия свят, но погледнат от друга светлина, която ни дава тази 2000-годишна дистанция, обяснява Спасов.
Той допълва също, че преди повече от десетина година Via Praetoria, участва в демонстрация в Стара Загора съвместно с „Бага-Тур”. Но за първи път идват със самостоятелно и широкоспектърно участие на Августиада. Ще добавим друга гледна точка, доста любопитна и доста допълваща. Каним всички да дойдат и да се докоснат до ритуалите, до военщината, да занаятите, до кулинариията… Ще опитаме да направим пълнокръвно пресъздаване на живота в един малък търговски римски пункт и публиката да го съпреживее с нас, допълва още Димитър Спасов.
Организатори на Фестивала на виното и културното наследство Августиада са Търговско-промишлена палата-Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на други фирми и организации.
NBP.bg, Радослава РАШЕВА