казва Георги ГЕОРГИЕВ, съуправител на „Брадърс комерс“ ООД
– Г-н Георгиев, как COVID-19 се отразява на пазара с месо, месни и млечни продукти?
– И ние, и колегите работим на изчакване, на минимални обороти. Всички заведения, хотели, болшинството кетърингови компании не работят, а тези, които го правят, са със силно занижени темпове. Хората са си вкъщи, имат достатъчно свободно време и си приготвят храна у дома. Бумът от първите дни в магазините отшумя.
Стока има, тя е напълно достатъчна, засега
Но затворят ли се границите, може да настъпи катаклизъм – не само за нашия бранш, а за болшинството други. Защото ние сме отворен пазар, много трудно България би могла да задоволи нуждите си със собствения си пазар.
Конкретно за месото -вносът на месо и месни продукти у нас е много висок, над 50 процента. Производството е малко, и то отнесено спрямо потреблението. Знаете, че аз винаги съм настроен оптимистично. Така е и сега. Считам, че за месо, мляко, брашна България не би трябвало да се притеснява. Особено, ако приключим с коронавирусната инфекция до месец-два, не би трябвало да имаме никакви притеснения. Все пак, ако мога да се изразя образно,
в момента са болни хората, а не животните
Кризата при свинете, включително по отношение на цените, бе по времето на африканската чума по свинете. Тогава имаше недостиг на свинско, което се отрази на цените и доведе до лек спад на потреблението. В момента пред опасност да се разболеят са хората. Животните нямат проблем. Такъв единствено може да се появи при блокада на границите и невъзможност да се пътува за хранителни стоки. Но предполагам, че това ще е последната мярка, която бихме предприели.
– На този етап как са цените?
– Работим в условия на свободна пазарна икономика и цените се определят от търсенето и наличностите. Има предлагане, но няма търсене. В момента
потреблението е много свито, което натиска цените
надолу.
– Очакванията Ви за агнешкото, предвид наближаващите Великденски празници?
– Великден тази година е в средата на април. Наблюдава се, че агнешкото и яйцата леко вървят нагоре като цена, но това е по-скоро поради открит птичи грип в някои ферми, не заради коронавируса. Агнешкото на този етап запазва изкупната си цена. Но индикациите са за спад надолу спрямо миналогодишната, както и спрямо пазарната. Защото агнетата като минат определена възраст, стават шилета и трудно се продават. А когато има по-голямо предлагане и по-малко търсене, нормалният коректив е да се намалят цените, с цел да се стимулира потреблението. Традиционно ние изнасяме агнешко и за Гърция и Италия, сега по обясними причини, предполагам няма да има износ. Тази година ще ядем по-евтино агнешко месо в сравнение с миналата година, така смятам. Ние
в „Брадърс комерс“ работим с агнешко целогодишно, не само за Великден и Гергьовден
със сериозни темпове, предлагаме не само цели агнета, но и разфасовки, включително в търговията на едро и дребно. Животните ни са качествени – имаме договори с ферми, където те се гледат добре.
– Вашите магазини („Крес“ – б.а.) нормално ли функционират?
– Да, нашите магазини работят нормално, макар през последните 3-4 дни да се усеща известно напрежение. В помещенията се пускат по трима души, те се обслужват спокойно. Не сме оставали без стока, имаме всичко, включително брашна, млечни продукти и изделия. Бих искал да кажа няколко думи относно брашната. Нека да успокоим хората – има пшеница, има и брашно. В първите дни на епидемията никой не бе очаквал такова високо потребление на брашно – от по един и по пет килограма. Но търсенето, дори да продължи да е засилено, ще бъде напълно задоволено. На този етап фабриките за хранително-вкусовата промишленост работят на добри обороти, няма недостиг нито на мляко, нито на месо или колбаси. Нещо повече – понеже ресторантьорството, ХоРеКа и кетърингът са не малък процент, определени стоки се потребяват по-малко. В същото време, традиционно бяхме в очакване на туристи, примерно Казанлък, за Празника на розата се посещава от стотици туристи и групи и това ще окаже обратно влияние.
Убеден съм, че
ситуацията ще отмине, хората да бъдат спокойни
Не е приятно за всички, и за нас също. Всяка фирма има разходи, колкото е по-голяма, толкова те са по-големи.
– Възможно ли е да освобождавате хора?
– Надяваме се да не се стига до това и епидемията да приключи по-бързо. Ние, българите, сме жилав народ. Ето, имаме прекрасно кисело мляко. Трябва да се ядат местни храни – това е моето дълбоко убеждение. Човешкият организъм трябва да се пребори с инфекцията и колкото сме по-близо до корените си, включително и като хранене, толкова сме по-устойчиви. На всяка нация коронавирусът действа по различен начин, щамът не мутира, по последни данни, и ще се види кой е по-жилав като ген.
NBP.bg, Дима ТОНЕВА