Всеки е имал в детството си по една зимна приказка, в която снегът е до колене, печката с дърва е зачервена и на масата се слага църната кървавица в тиганче, носи се запечен суджук и саздърма, вади се бурканче с туршия. За десерт редим печена тиква с мед и орехи, парче халва и наливаме чаша домашен сироп от бъз. Този детски спомен днес е реалност, пресътворена с любов. Модата на изтънчените минималистични ястия и гурмето вече е отминала, а селската, натуралистична кухня с рефреш на старите рецепти устойчиво е превзела менютата на изисканите ресторанти. Домашната европейска кухня набира все повече почитатели в заведенията за хранене.
Праз лук, фасул, телешка саздърма, гарнирани с много топлина и уют, са хитът в новото сезонно зимно меню на ресторанти „Щастливеца“ във Велико Търново, София и Стара Загора.
Кулинарните идеи се завихрят в домашната кухня още с дневното меню. За спазващите християнската традиция на коледния пост, но и ценители на храната и здравословния начин на живот, изборът е между много видове зеленчукови крем супи от жълта тиква с печени лешници, от целина, моркови, картофи и праз, крем супа от боб и нахут и др.
Интерпретациите на старите български рецепти и комбинации между продукти от различните краища на България буквално преливат в дневното и сезонно зимно меню на ресторанти „Щастливеца“. Сега му е времето на киселото зеле с ориз, запечено с месо и праз лук, на балканджийската яхния с боб, картофи и свинско в гърне, на боба, запечен с телешка саздърма и кървавица или на касапската чорба със свинско, кисело зеле, праз лук и сушени червени люти чушки.
В „Щастливеца“ канят на телешки език с тартар от краставици, репички, праз лук, червен лук и печени орехи, допълнени от топъл хрупкав селски хляб. Северняшката топеница с яйце или вариацията на автентичната шопска салата с пастърма и млечно-чеснов мус в буркан, поднесена с домашна пърленка, бъркани яйца с масло и праз на тава, са част от изкушенията в домашната кухня.
Ако не пропускате месото, можете да избирате от запечена кървавица и телешка саздърма, а хит са печени телешки опашки с праз лук, хрян и домашно приготвен прясол. Запечените ястия се поднасят в съдовете, в които са приготвени – атрактивните тиганчета „LAVA“ и чугунената грил плоча „JOSPER“. За да погалите още повече небцето, към печивата се поднася домашен сос със сушени манатарки.
Можем да се храним нискокалорично, но и вкусно, преоткривайки кулинарното вдъхновение на гастрономичните съкровища, като едно от най-популярните са дребните зрънца с екзотичното киноа от Андите. Изборът е между салати, кюфтенца или десерти с киноа.
Десертът е еманацията в едно хранене. В ресторанти „Щастливеца“ кулминацията в сладкарството е разделена на традиция, класика и иновация, но отново подчинени на домашната кухня. За традиционалистите е баклавата с шам фъстък и каймак, сутляша или печената тиква с мед и орехи. Класиците ще предпочетат тирамису и чийз кейк с домашно сладко от круши. За търсещите кулинарно приключение е десертът с киноа, маскарпоне и йогурт. Никой не остава безразличен, ако поне веднъж опита крем питата с тахан халва, фурми и лешници.
НБП

























































