За празниците ще зарадвате малки и големи лакомници, ако им приготвите весели и сърцати коледни джинджовци. За коледните сладки ще са ви необходими следните продукти: 250 гр мед 130 гр кафява захар; 1 яйце, 2 с.л. ром (за малки деца може и само с есенция с аромат на ром) 100 гр. масло, 500 гр. брашно 1 ч.л. сода и подправки на вкус: канела, джинджифил… Пекат се на 170′ до зачервяване на крайчетата.
Украсяват се с белтъчна глазура – белтък, пудра захар и няколко капки лимонов сок. Захарта е около една к.ч. на бр.белтък. Разбива се на водна баня в купа с гореща вода, докато стане гладка смес, която остава релефна от бъркалките. След глазиране се оставя да изсъхне добре.
Това са класически коледни сладки и трябва да престоят, за да станат хубави, меки и ароматни, за това, ако има възможност ги направете по-рано. Весели празници!
NBP.bg