Коледни венци и свещници с шишарки майстори за най-светлия християнски празник старозагорката Искра Паунова. Талантливата майсторка изработва с помощта на техниката декупаж и природни материали – клонки, шишарки, хартия и канап, също и различни сувенири, цветя, декоративни чинии и бутилки, които стават за чудесен коледен подарък за близки и приятели. Започнала да се занимава с изработката на сувенирите преди 2 години случайно, като се учила от видеоклипчета в интернет. Първо правила хартиени цветя – рози, минзухари, зюмбюли, сега за Коледа и коледни звезди, а от 3-4 месеца пробвала и с декупаж.
Искра не е учила рисуване или друга подобна специалност и споделя, че няма хора в рода й със склонност към изкуството. Самата тя е завършила кулинария в Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ в Стара Загора.
Като хоби ми е и ме разтоварва. Никога не съм мислила, че ще се занимавам с това, дори и близките си изненадах. Не мога да рисувам, но обичам да изработвам на ръка и с природни материали различни неща. От шишарките стават не само красиви коледни венци, но и мини елхички, свещници и други дреболии, които радват окото. Допълвам с клонки и мъниста или слагам по малко златиста и сребриста боя, панделки и канапче. Харесват ми по-изчистените варианти, без много шарении и лъскавина. Надявам се хората също да ги харесват, казва Искра.
Не е трудно, но трябва всичко да се изпипа, всеки детайл. Не мога да направя едно и също нещо два пъти, винаги се получава нещо ново и различно. Венците и другите сувенири отнемат по 2-3 часа като изработка, а най-трудоемкото е декупажът – за декоративните чинии и бутилки може да отиде и цял ден, защото се лепи на слоеве и се чака да съхне, уточнява тя.
Искра разказва, че обича да експериментира и с обзавеждането вкъщи. Обичам да преработвам нещата според фантазията си. Например аз абажури не купувам. Всичките, които имам, са изработени от мен с помощта на канап, тел, дървени стойки, различни видове парчета плат. Стават невероятни и с 10-литрови бутилки минерална вода, реже се бутилката и едната част може да се облепи с хартия във вид на рози, кръгчета или да се използват и други материали. Бутилката може и да е цветна, но бялата се декорира най-ефектно. Може да се изработи и от по-малки бутилки нещо асиметрично, което също става много интересно и красиво, споделя майсторката.
Адски много неща пробвам и в кулинарията. Близките ми понякога просто се изумяват, но и там съм си аз. В училище съм правила много нестандартни рецепти, участвала съм и в конкурси. Не съм много по сладкишите, но правих триетажна торта, например и за рождения ден на сестра ми още преди години, когато нямаше фондани. За Коледа вкъщи много харесват като им приготвям свинско с карамелизиран лук и дюли. А за Никулден препоръчвам печена риба с черен пипер, лимон и клонка розмарин, много й отива, допълва Искра.
НБП, Радосвета СТОЯНОВА