Деси и сестра й Мирослава. Тортата с мигли е подарък, изработен от Деси
Коледна треска кипи в Сладкарската работилничка в Стара Загора на ул. „Христо Ботев“ 99 (срещу „ВиК“). Коледни бисквити – шоколадови, канелени, меденки, с и без декорация, аранжирани по пакетчета, създават магията на предстоящия празник, която всеки може да отнесе в своя дом. Ръчно приготвени, топли, ароматни, с мирис на канела, карамфил, на мандарини, в красиви опаковки, с панделки, те създават настроение и атмосферата на Коледа.
Голямото бъркане на коледни бисквити при нас с всяка година се увеличава
Може би, защото през последните години навлезе като тенденция, става все по-модерно, разказва Деси Колева, главният виртуоз тук.
Сладкарската работилничка е мъничка, не може да се нарече цех. От нея излизат сладки, петифурки, тарталетки, торти – всичко, свързано със сладкарството. Тук свещенодействат четири ръчички – на Деси и сестра й Мирослава. Момичетата работят както бабите ни – яйцата да са обгрижени, измити, да не се счупят, всичко се върши ръчно – разточване на тестото, фонданът, всичко. Това е основната разлика с аналозите на пазара. Всяка торта на сладкарската работилничка е произведение на изкуството. Всяко човече от захарно тесто се изработва от отделни малки частици. После се сглобяват в едно цяло и накрая тортата „оживява“.
Малките детайли я превръщат в скулптура на творец
Това няма как да го направиш на машина.
Не можем да стигнем до всички ресторанти, магазини, да продадем на всички. Сега, през декември, не можем да изпълним всички поръчки и се налага дори да отказваме, споделя Деси. Опитваме се да бъдем различни, модерни, да имаме различни предложения, нови, неопитвани торти и комбинации от вкусове.
Например, шоколадовата ни торта с орехи и торта „Страчатела“. Имаме клиенти, които с влизането през вратата питат за тях, изпратени от приятел. Това е признание и именно така намираме своите клиенти. От уста на уста. Не търсим масовия продукт, масовата публика. Работим за хората, които са ценители и търсят качествен продукт – с яйца, сметана, с кремове, които ние си правим, с най-хубавите орехи, с измити и обгрижени плодове.
Сладкарската работилничка стартира преди 6 години като част от култовото заведение „Музикато“. Всичко започва с шоколадовата трюфел торта на Креми, с истински шоколад, не с марципан, не със заместители. Кремена Колева е първият сладкар на работилничката, тя ни запозна с истинския вкус на шоколада и качествените продукти. Сладкар, който отказва да работи с неща, които не би изял, обяснява Деси. Това си остана и нашето вдъхновение. Ние като по-малки на години
не сме израснали с пастите „Балкан“
Деси Колева със своя торта и Галя Христова (вдясно) от курс за захарни цветя
и искаме не просто силно напоени блатове със захарен сироп, розички от сметана и кувертюр (с вкус на шоколад). Сладкарството е смесица от различни аромати и вкусове, които провокират сетивата ти и се топят нежно в устата.
Най-атрактивната торта, която сме направили? Изпълняваме всяка фантазия! И да получим висока оценка от клиентите ни, за нас е важно. Сещаме се за една сватбена торта, която беше поръчана от любими наши клиенти. Бяха избрали, неслучайно – 1 юни за своя сватбен ден. Тортата беше голяма, на пет етажа, но не пет торти една върху друга, а 250 ръчно правени и декорирани мини тортички с бисквитки слончета. Всичките на пететажна композиция, а най-отгоре скулптурки на слончета, младоженци от захарно тесто. Имаха си всеки един детайл.
Българинът вече пътува в чужбина, опитва различни продукти и вижда разликата. Постепенно, колкото и да е бавен процесът, се учи и разпознава хубавия вкус. Виктор Русев и Деси сочат Франция и Белгия като добър пример. В Брюксел обиколили почти всички занаятчийски магазинчета за шоколад. Настръхваме, докато говорим – преживяване за всички сетива е, признават те. Още като влезеш, мирисът на шоколад, хората които минават край теб –
косите на жените миришат на шоколад
това няма как да го усетиш, когато работиш с некачествен продукт. Ние работим с такъв шоколад – белгийски, от най-високо качество. Разбира се, че ни е трудно да намерим баланс между продаваем продукт и хубав продукт. Но това е целта ни и сме щастливи, че има хора, които казват – ние отново ще вземем от вас, защото е вкусно. Там ни е надеждата – че постепенно мисленето се култивира, че с това, което ядеш, не може да правиш компромис. Ние не правим индустрия. Това е магията.
Продуктите на Сладкарска работилничка засега се продават в кафе „Hello“. В най-скоро време екипът планира възможност и за закупуване на торти на място от цехчето, без предварителна поръчка.
NBP.bg, Дима ТОНЕВА