Традицията повелява на трапезата на Сирни Заговезни да се поднесат яйца и млечни продукти, за последен път преди началото на Великия пост, седем седмици преди Великден. Ето едно предложение за млечна салата „Родопски катък“, която можете да поставите на трапезата на Сирница.
Необходими продукти:
250 грама катък
100 грама извара
4 яйца
4 червени печени чушки
черни и зелени маслини
Приготвянето на салатата започва от нарязването на ситно на червените чушки, маслините и яйцата. Така нарязаните продукти се посоляват леко, ако не са много солени маслините. Катъкът се разбива заедно с изварата с помощта на вилица. Смесват се частта с млечните съставки с чушките и маслините и яйцата. Родопският катък е готов, поднася се на няколко отделни топки, като може да бъде украсен с резени домат, лентички чушка и маслини.
Важното е на този ден цялото семейство да е заедно на трапезата и да си поискаме прошка.
NBP.bg