13-ият Празник на пелина в Змейово тази година съвпада с отбелязването на 100-годишнината от организираното производство на прочутия винен еликсир. Датата, на която ще бъде почетена годишнината, е 21 декември, събота, съобщи за „Национална бизнес поща“ кметът на селото Стоян Трифонов. През 1919 г. Стоян Найденов – местен чорбаджия и собственик на винарска изба, слага началото на организираното пелинопроизводство в Змейово. Той бил завършил професионално училище за винопроизводители в Плевен, стажувал в Унгария и от там привнесъл рецепта за сладко вино, която обогатил с ароматни местни билки. Счита се, че оригиналната рецепта на змейовския пелин е неговата.
Змейовският пелин е наложен, за разлика от всички останали, прави се от старо вино. И тази година напитката е превъзходна, казва кметът на селото. За съжаление, двама от добрите ни производители вече правят еликсир за Св. Петър, но на тяхно място има млади хора. Змейово е желано за новодомци, има новозаселили се, които проявяват желание да следват стъпките на предците ни.
По традиция и на 13-ия Празник на пелина ще бъде проведен конкурс за най-хубав пелин, съпътстван с избор на Майстор на пелина. 3-членно жури от изявени експерти в елитни винарски изби ще дегустират предоставените от участниците мостри и ще излъчат победителя. Често кандидатите за приза надхвърлят 20, включително от други населени места на България. Празникът е единствен по рода си и придобива популярност в цялата страна. Имало е участници дори от Силистренско.
Разбира се, на площада пред кметството местни производители ще наточат пелин от избите си, гостите ще могат да дегустират и да отнесат вкъщи. Ще има и тънки мезета, шишчета и скара. Домакините са се погрижили и за богата фолклорна програма, за да е празникът още по-пъстър и весел. Членове на регионалния клуб „Традиция“ и Клуб на старинното оръжие „Поп Минчо Кънчев“ ще гръмнат със стари пушки и черешово топче.
Специално за Празника на пелина Минчо Празников е обещал слънчево време и температури около 10 градуса.
NBP.bg, Дима ТОНЕВА