По традиция на Светлия християнски празник Великден трапезата е богата и красиво украсена. На празничната маса присъстват боядисани яйца и козунак, зелена салата, печено агнешко, дроб сърма.
Репортерска проверка (с уточнението – от първите дни на месец април), показа колко ще ни струват продуктите, ако решим да спазим традиционните кулинарни елементи за празника. Зелената салата се предлага както на Централния пазар, така и в много зеленчукови магазини и хранителни вериги в Стара Загора. Цените на стрък зелена салата варират от 1-1.20 лв. на пазарите до 1.60 лв. в големите вериги. Стрък маруля пък в момента се предлага за 3 лв.
Голямо е разнообразието от козунаци, като в предлагането им се конкурират не само родни, но и чужди производители с т.нар. панетоне. Най-обикновен козунак се продава за около 3 лв. (400-500 г), а по-луксозните изкушения надхвърлят 10 лв.
Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. И тук има разнообразие от предложения. В магазинната мрежа се продава най-често за около 24-25 лв. за кг, като това е ценовият диапазон за замразено и охладено месо. Ако предпочетете да закупите месо от живо агне от производител-фермер, то цените там тръгват от 10 лв. за килограм живо тегло на дребно. Експертите поясняват, че съотношението месо-мазнини в животно с тегло 8-12 кг е най-добро за печене и готвене. Мазнините в по-големите агънца (14-16 кг) са повече, което ги прави подходящи за чеверме, а животните с тегло над 16 кг са най-добри за курбан. Ако предпочитате сухо месо, изберете бутче. По съвет на търговците, охладеното месо ще остане перфектно и ако го закупите и седмица по-рано преди да го сготвите. За любителите на дробсърмата има разнообразие от агнешки комплекти, чиято цена, според грамажа, производителя и дали продуктът е охладен или замразен варира от 3 лв. (замразен комплект от 1 кг на български производител в голяма хранителна верига) до 13-14 лв. за кг.
Голямо е ценовото разнообразие при яйцата. И ако най-популярният и търсен размер L тръгва с цена от 0.39 лв. на едро от реномиран старозагорски производител, то в търговската мрежа 1 яйце L размер се продава от 42-44 ст. (в известна борса на Централния пазар и в големи търговска верига при 10 бр. в опаковка). Яйца с размер S вървят по 35 ст., тези с размер М са 40 ст., а XL се продават за 47 ст. Дори и да намерите в магазините или от познати, които отглеждат яйца, на по-ниска стойност, то безспорен остава факта, че цената на яйцата е скочила двойно за последните две години.
Какъв бюджет ще отделим за великденската трапеза, зависи от собствения ни джоб, но по-важно е да посрещнем празника със смиреност, сплотеност, повече надежда и сред любими хора – близки и верни приятели.
Същевременно до 17 април включително, от Българската агенция по безопасност на храните извършват засилени проверки като контролът е върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни, както и на боята за яйца. Експертите поясняват, че по отношение на трупното агнешко месо се контролира наличието и цветът на здравната маркировка – син цвят за месото с произход от България, и червен цвят – с произход, различен от българския. Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата.
Дежурни екипи ще бъдат осигурени и по време на почивните дни и дните на официалните празници, вкл. 16-17.04.2023 г. БАБХ припомня, че сигнали за нередности се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на агенцията. Сигнали могат да се подават и в Комисията за защита на потребителите – също онлайн и на горещата линия на потребителя – 0700 111 22.
Радослава РАШЕВА