Вкусни и здравословни ястия с достъпни цени продължават да радват клиентите на кулинарния магазин
На 1 април 2022 г. известната старозагорска закусвалня „Тракия“ отбелязва 23-тия си рожден ден. Започнахме на 1 април през 1999 г., уж на шега, а ето вече 23 години сме на пазара, споделя Анка Николова, управител на фирма „Ани 2005“, която стопанисва закусвалнята. Първите месеци ни беше много трудно, докато се стиковаме. Но през следващите години стана много по-лесно – бяхме можещи и мотивирани. Стоим на една маса, отваряме рецептурника, обсъждаме, четем. Питаме клиентите и каквото харесват – правим го, допълва кулинарната майсторка.
Когато правиш нещо, трябва да е както трябва, да е професионално, да четеш непрекъснато. Държа много на качеството на предлаганите от нас ястия, по цял ден съм тук, искам да проследявам целия процес. Персоналът ни е добър, изпитан във времето. Готварството се учи, но най-важен за нашата работа е меракът. Дано идват и повече млади хора с тръпка към професията. Постоянство, зачитане на клиентите и уважаване на техните вкусове също са важни, за да вървят нещата. Въпреки трудните времена, продължаваме да се борим и да стоим изправени, казва още Анка Николова.
В закусвалня „Тракия“ водеща в менюто е традиционната българска кухня. Предлагат се познати и любими ястия, близки до вкуса на всеки българин. Кулинарните предложения се приготвят и според сезона, зачитат се и всички християнски празници. Например, в сряда и петък винаги има риба, а по време на пост в менюто присъстват и няколко постни ястия.
Клиентите имат и своите любими предпочитания. Сред най-търсените кулинарни предложения са пиле с ориз, свинско със зеле, пиле със зеле, мусака, дроб сърма. При ястията с месо от екипа на закусвалнята се старят да поддържат минимум три със свинско, още толкова с пилешко и поне 3-4 с кайма. Освен традиционните манджи, се приготвя и скара. Месото се транжира на място, в закусвалнята се мели и каймата. От клиентите се харесват много и постните ястия – боб със зеле и спанак с ориз, боб яхния, леща. Асортиментът на супите също е голям – пилешка, агнешка, топчета, картофена, шкембе чорба, боб чорба. Салатите също са най-близо до вкуса на българина – домати, краставици, мешана, шопска, картофена. Десертите в закусвалня „Тракия“ се приготвят на място и са напълно съобразени с вкуса на клиентите – макарони на фурна, мляко с ориз, бисквитена торта, но … като у дома. Само в закусвалня „Тракия“ може да опитате и традиционни тракийски ястия – пиле с кус-кус, нахут с ориз, боб с ориз. Те са специалитет на Анка Николова, която е потомка на стар тракийски род, активистка на Тракийското дружество „Одринска епопея“.
Въпреки нелесния пазар, цените в закусвалнята продължават да бъдат достъпни, а порциите обикновено са по 400 грама. За около 5 лв., всеки може да се нахрани с първо, второ и трето.
Готови сме да изработим и гозба по заявка на всеки клиент, казват от кулинарния екип. Предлага се и храна за вкъщи.
Закусвалня „Тракия“ посреща клиенти всеки ден (без неделя – почивен ден) от 9 до 19.30 часа на адрес в Стара Загора – бул. „Цар Симеон Велики“ 77А. Телефон за контакт и заявки: 0887 760 004.
NBP.bg*
Рецепта за леко пролетно ястие: Яйца по селски
1 връзка пресен зелен лук (поне 5-6 лучкчета да има) се задушава с вода и олио. Добавя се малко червен пипер, домат – пресен или от консерва – 100-200 г, малко чесън. Когато е готова тази основа, отгоре се чукват 2 яйца и се запича във фурната.