Когато станах майка, много повече осъзнах ролята на храната за правилния растеж и развитие на децата, казва още д-р Досева от фейсбук страницата „Детски кулинарни работилници с д-р Мира”
Здравословното хранене е нещо, което едновременно вълнува и озадачава хората. За едни е прекалено сложно спазването на здравословен режим, а за други е начин на живот. Несъмнено обаче, храненето е важна част от живота на човек. Особено за децата, които тепърва растат, здравословните хранителни навици са от голямо значение. Точно заради това, д-р Мирослава Досева е решила да посвети времето си на… детски работилници за здравословно хранене. Тя ще ни разкаже малко повече за заниманията, които провежда, и защо е решила да се заеме с тази вълнуваща работа.
– Мира, ти си завършила медицина. Кое те накара да се насочиш така специфично към здравословното хранене?
Завършила съм медицина в Тракийски университет в Стара Загора и имам специалност обща медицина. Любовта ми към хубавата и домашна храна дължа на майка ми, която винаги се е стараела да ни предлага
разнообразни, балансирани и вкусни ястия, за да сме здрави всички вкъщи
Когато аз станах майка, много повече осъзнах ролята на храната и нейното влияние върху правилния растеж и развитие на децата. Разбираме или не, факт е, че храната не доставя само енергия. Всъщност нейният състав е много по-важен и именно това оказва влияние върху здравето и развитието на всяка човешка клетка. А в отглеждането на дете това е от изключително значение.
– Ще споделиш ли, как се зароди идеята за такъв тип работилница?
През 2014 г. попаднах на информация в интернет,
разпространена от екипа на британския готвач Джейми Оливър
за кампания, която организират в глобален мащаб, свързана с храненето на децата и актуалните проблеми с наднормено тегло и затлъстяване, и че е настанало време за революция. Нещо трябва да се промени, за да спре тази „епидемия” сред децата. Консумира се твърде много захар, хидрогенирани мазнини и т.н. Децата трябва да учат за храните и тяхното влияние върху здравето. В кампанията „Food revolution Day” (Ден на революция в храненето) можеше да се включи всеки, който желае, независимо от коя държава е. Помечтах си и България един ден да бъде част от това. И така през 2016 г. участвах и аз заедно с много доброволци от цялата страна и
станах координатор за Стара Загора
Вашата медия също отрази събитието, за което отново благодаря!
Два дни в годината провеждахме образователни кулинарни работилници в училища и детски градини, в които насочвахме вниманието на децата към правилните храни, с които трябва да се храним, и тези, които трябва да избягваме, за да не боледуваме от хронични заболявания. Оттогава всяка година фондация „За храната” продължава тази традиция. След всяка среща с децата, аз се връщах удовлетворена и осъзнавах по-добре колко е важно тези образователни срещи да продължат и че в профилактиката на заболяванията има смисъл. Приех това за своя мисия и реших да се развивам в тази област.
Придобих още една медицинска специалност „Хранене и диететика”
Не знаех точно как да тръгна по пътя с информационните кампании за здравословно хранене, докато не се записах на курс за предприемачи „BASE”. Това ми даде тласък и вяра, че мога да продължа с кулинарните работилници за деца ежемесечно. Щастлива съм, че вече 4 месеца в нашия град се провеждат образователни детски кулинарни работилници, с подкрепата на фермерския пазар „Кореняк” и заведението „При кмета”, които ми подадоха ръка и ми помогнаха тези събития да се случат, защото вярват, че има смисъл.
– Кога се провеждат и какво включват заниманията за децата?
– Детски кулинарни работилници с д-р Мира се провеждат
две съботи в месеца на едни и същи дати с фермерския пазар в града
Подходящи са за деца от 5 до 12 години. Продължителността е 90 минути. За това време изработваме 2 или 3 рецепти, говорим си за балансираното хранене и още една допълнителна тема, която разискваме, споделяме интересни факти и др. Има такса за участие, в която са включени материалите и хранителните продукти.
– Сама ли провеждаш заниманията или имаш екип, който също като теб се е посветил на здравословното хранене?
– Ние сме малък екип – аз и двама доброволци. Имаме едноименна фейсбук страница (Детски кулинарни работилници с д-р Мира), на която публикуваме информация за темите на работилниците и начин на записване на участниците (по телефон и на Фейсбук страницата), тъй като местата са ограничени.
– Има ли партньори и спонсори, които подкрепят твоето начинание?
– В момента сме
в процес на търсене на спонсори, които да прегърнат каузата за здравословното хранене на децата и профилактиката на хроничните болести
за да дадем възможност на повече деца да участват. Отворени сме за партньорства и работим добре в общи проекти. Предстои такъв и със Зоопарк Стара Загора, за който се подготвяме с нетърпение.
– Децата от коя възраст имат най-голям интерес към такъв тип занимания?
– Децата от възраст 4-8 години имат най-голям интерес по време на работилниците. Това е и най-подходящата възраст за изграждане на правилни хранителни навици. След това, децата стават по-самостоятелни и имат достъп до всякакъв вид храна и напитки. Затова считам, че
от посещението на кулинарните ни работилници има много ползи
Част от тях са развиването на житейски умения, изграждането на здравословни хранителни навици, създаването на нови приятелства и стимулирането на креативността.
– Обикновено кое вълнува най-много децата по време на работилниците?
– Това, че сами приготвят нещо и разбира се насладата да си го изядат накрая.
– Ще се разширява ли това твое начинание за в бъдеще или ще задържи тази форма на провеждане?
– На този етап ще се опитам да задържа тази форма на провеждане, защото ми е нужно финансиране, но се надявам да дойде моментът и за разширение –
по-голямо място с кухня и зала и по-голям екип
– Има ли други, отново свързани със здравословното хранене събития и инициативи, които организираш или в които се включваш?
– Да, считам себе си за посланик на здравето и винаги се включвам в събития, свързани със здравословното хранене. Участвам в ежегодните събития на фондация „За храната”, свързани с Ден на революция в храненето. Включвам се в различни кампании и активности на сдружение „Самаряни“. Участвах и във фестивала „Прегърни здравето”, съвместно с Детската балетна школа „Па Де Кре”, както и на събития на фермерския пазар „Кореняк”.
– Какви са твоите наблюдения върху начина, по който хората гледат на здравословното хранене? Скептични ли са или по-отворени към спазването на здравословни режими и начин на живот?
– В последните години наблюдавам, че все повече хора обръщат внимание на храненето и здравословния начин на живот, което е похвално.
Проблемът е, че в повечето случаи, това става, когато е налице здравословен проблем
и промяната в начина на живот, включително начин на хранене, е задължителна. Здравната култура се разширява и при хората на възраст 35-40 години. За съжаление, най-много трябва да се работи по темата сред подрастващите, а това е най-трудната възраст. Изкушенията са много. Налице е свободен достъп до всякаква храна, буквално зад всеки ъгъл и по всяко време. Ако не са изградени правилни хранителни навици, знание за ползите и вредите от храните, изборите няма да бъдат направени правилно. Ключова роля затова имат семейството, учебните заведения и обществото. Балансираното и разнообразно хранене е най-правилното хранене. Крайности и залитания по различни моди в храненето не са за предпочитане, особено при деца и младежи, защото здравните последици са сериозни и трудно се поддават на лечение.
NBP.bg, Йоана ПОПОВА