Българите ядат изключително малко сурови плодове и сурови зеленчуци
Българинът е оцелял през вековете, защото е ял много боб, няма по-добър обяд от паница боб и салата, а вечерта трябва да обърнем внимание на пълнозърнестите храни
Принципът „Яж, пий и си носи новите дрехи“, води до много болести, от които животът ти става ад, казва още прочутата докторка
Празник по повод 80-ия рожден ден на д-р Людмила Емилова организираха в Стара Загора нейни приятели и пациенти. В ресторант в града от липите, юбилярката, която навърши 80 години на 1 септември, посрещна над 100 гости от цяла България. Част от тях се оказа, че живеят в чужбина, но са дошли да споделят красивия празник с д-р Емилова.
Събитието започна с раздаване на автографи на новата книга „Гладната революция на д-р Емилова“, в която са разказани истории от практиката на известната докторка. За празничното настроение на всички гости пристигнаха и любимите певци Орлин Горанов и Тони Димитрова. Техните музикални изпълнения, кулинарните изненади, празничната торта и най-вече приятелските прегръдки и поздрави направиха незабравим празника на д-р Емилова в Стара Загора.
За читателите на NBP.bg тя сподели – за избора й да отпразнува 80-ата си годишнина в града на липите, както и за най-важното, което може да ни направи здрави и щастливи. В интервюто се включени въпроси и на други медии.
– Д-р Емилова, как се чувствате в Стара Загора?
– Много ми допада града. Не е напрегнато, спокойно е, минах край Операта – прекрасна сграда е. Харесва ми Стара Загора. Много съм щастлива, че мои пациенти и приятели сами се организираха празнуването на моя 80-и рожден ден тук. Имах намерение да го направя тихо и кротко, само със семейството си. Но моя приятелка от Пловдив, която наричам Супер Светла, ми каза: Аз организирам празника, а пък ти ако искаш ела… Още повече, че в Стара Загора имам една пациентка Таня – много отдадена на веганския начин на хранене, която е собственик на ресторанта, където бе тържеството. Всъщност тя премина обучение при нас за приготвяне на вегански ястия и ги предлага в заведението. Казва, че
старозагорци бавно и постепенно надникват в тайните на веганската кухня
Да се надяваме, че все повече хора ще се възползват от тази изключителна възможност, която не може да се намери във всеки град.
– За какво се разказва в новата Ви книга „Гладната революция на д-р Емилова“?
– Това всъщност е първата ми книга, опитвахме се няколко пъти да я създадем, но все не се получаваше. Явно сега е било писано – след 30 години работа в моята област.
Разказваме 25 истории на пациенти, които имат изумителни резултати
след като проведоха нашата програма – за дълго време, упорито и смениха коренно начина си на хранене и начина си на живот.
В „Гладната революция на д-р Емилова“ се разказва и моята история, и историята на Милена Попова, която написа книгата – изявена журналистка, създала сп. „Ева“ и негов главен редактор. Тя споделя ден по ден как преживява едно 20-дневно гладуване.
Разказваме и за някои от нашите пациенти от България и от чужбина, които са еталон за работата ни. Сред тях е италианска актриса, първата цветнокожа Мис Италия. Тя и нейният съпруг от много години посещават нашия център и благодарение на програмата ни,
се роди тяхното „гладно“ бебе на д-р Емилова
Преди това имаше проблем със забременяването, но сега имат прекрасна дъщеричка.
Разказваме и за един англичанин, който беше изумен за начина, по който излекувахме неговия диабет Тип 2. Изключително сърдит е на своите английски доктори, които досега не му бяха казали как може да се справи с диабета.
Герой в книгата е и Керанка от Бургас, която е наша пациентка от 2004 г. Благодарение на това няма помен от нейната тежка болест множествена склероза. Изследванията с ЯМР през последните години показват, че всички плаки в мозъка й са неактивни. От жена с парализирани крак и ръка, невиждаща с едното око, вече е абсолютно здрава и няма пристъпи. Даже сега над 40-годишна възраст се записа да учи висше образование. Тя е студентка в хореографския факултет, танцува, работи и учи децата да играят народни танци. Имаме и излекувана пациентка оперна певица, която имаше саркоидоза.
Лекуваме деца, които често боледуват и не ги подминава нито един грип
След като направят нашата програма и в храненето им се премахнат определени животински храни – най-вече мляко и млечни продукти, спират да боледуват. Описан е такъв случай в книгата.
Да, лекуваме най-различни болести. Разбира се, не казвам, че лечебното гладуване и здравословното хранене са панацея. Не може да се лекува амиотрофична латерална склероза, нито тежки форми на рак с разсейки в цялото тяло, не можем да излекуваме човек, който му предстои да почине до месец. Но има много болести, на които можем да помогнем, така че хората да нямат нужда да пият лекарства и да завършат живота си, отровени от тях.
– Кои са основните грешки, които българинът прави в храненето си?
– Първата грешка е, че българите ядат изключително малко сурови плодове и сурови зеленчуци. А те трябва да преобладават в менюто ни, защото носят здраве. Например,
не е вярно, че диабетиците не трябва да ядат плодове
Аз лекувам моите пациенти-диабетици главно със сурови плодове и сурови зеленчуци. Разбира се, добре те да бъдат с добро качество. Но дори и малко да са пръскани, малко да са наторени, са за предпочитане пред месата, саламите, млякото и млечните продукти.
Друга грешка е, че българите ядат изключително много животински храни – с тях започват на закуска, продължават на обяд и на вечеря. През нощта стават и хапват пак малко сиренце, малко саламче, малко пържолка…
Българите ядат и много бяло брашно и бяла захар. Особено децата
Те залитат по лъскави опаковки, приемат много храни-боклуци, с бяло брашно и бяла захар, с много животински храни, които имат хормони. Животните се хранят с антибиотици, които после са в млякото, месото, които човек яде.
Друго важно е, че освен да се хранят здравословно, хората трябва и да се движат достатъчно всеки ден. Така трябва да научим и децата си, да им махнем телефоните от ръцете. Те престанаха да бягат, да играят футбол, баскетбол, волейбол, да скачат на въже, да се гонят. Затова са все по-болни. От малки трябва да ги научим да ядат много плодове и зеленчуци, много растителни храни.
Българинът е оцелял през вековете, защото е ял много боб
Той е изключително ценна храна за човека. Боб, леща, грах, нахут – това трябва да ядем задължително. Няма по-добър обяд от паница боб и салата от сурови зеленчуци. А вечерта трябва да обърнем внимание на пълнозърнестите храни – булгур, киноа, елда, овесени ядки, кафяв и черен ориз, див ориз и басмати ориз. Има какво да ядем, за да бъдем здрави. Трябва да го знаем.
Затова в нашия център имаме и училище за здраве, в което изнасяме лекции за начина на хранене, за движението, имаме и кулинарно училище – готвим пред пациентите. И те виждат как храни без животински продукти могат да бъдат изключително ценни за здравето.
– Изглеждате прекрасно, казвате, че е важно да имаме живот в годините си, а не години в живота си…
– Така е, така смятам, това правило следвам в моя живот. На 48 години бях толкова болна, очакваше ме до 2 години хемодиализа, имах тежък хроничен запек. След това се появи страшна мигрена, от 1-2 пъти в месеца, стигнах до веднъж на седмица и после всеки ден. Заради изпитите през годините огромни количества лекарства, си увредих бъбреците. И през нещастната 1991 г. се оказа, че ме очаква хемодиализа… Стигнеш ли до там – до 3 години животът ти е свършил.
До 50 години трябваше да съм умряла. Днес съм на 80 години и се чувствам много по-млада и по-жизнена, отколкото като бях на 20, 30 или 40 години
Начинът, по който живея, препоръчвам и на моите пациенти. Правила съм дълги програми на плодове, чай и мед – два пъти в годината по 20 дни, или най-малко веднъж в годината, дори по 4-10 дни. Винаги съм казвала и не крия, че не съм 100% веган. Консумирам животински храни, но рядко.
– Не е ли скучен такъв живот?
– Напротив, моят е толкова пълен и пъстър. Не мисля, че целта в живота на някой човек е да се наяде като прасе, цяла нощ да пъшка и охка и на другия ден да го боли главата, да има високо кръвно, висока захар и т.н.
Принципът яж, пий и си носи новите дрехи, води до много болести, от които животът ти става ад
Не мисля, че това е животът. Животът е, когато си здрав, когато имаш нормално кръвно, нормална захар, когато сърцето ти не се пръска, когато се чувстваш добре в кожата си. А не да носиш 100 кг в повече, от които 50 кг са мазнини. Имам такива пациенти и те определено са нещастни хора. Те искат да се справят, но не знаят как. И не мисля, че ако изядеш една боб чорба с голяма салата от сурови зеленчуци на обяд, ще те направи нещастен. Т.е.
този начин на хранене, който и аз спазвам, прави човека по-млад, по-здрав и по-секси
Можем да бъдем щастливи, ако се храним здравословно и отвреме навреме да хапваме нещо друго, но с добро качество.
NBP.bg, Радослава РАШЕВА
Д-р Людмила Емилова е родена във Варна през 1943 г. Завършва Варненския медицински институт през 1969 г., впоследствие придобива специалности по вътрешни болести и ревматология и кардиология. Въпреки богатите си познания и опит в сферата на официалната медицина, през 1991 г. д-р Емилова се оказва с множество хронични заболявания.
Случайността я среща с известната българска природолечителка Лидия Ковачева, от която лекарката научава за чудесата на омекотеното лечебно гладуване с плодове и чай с мед. Прилагайки неколкократно системата върху себе си и променяйки начина си на хранене, за една година тя успява да излекува тежка мигрена, хроничен гастрит и колит, чернодробна стеатоза, анемия и атония на жлъчния мехур. Впечатлена от добрия резултат, д-р Емилова решава да посвети живота си на своите пациенти, които искат да се лекуват по тази система.