На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в САЩ, като най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки. Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини.
Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури, е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
Направете си лимонада от диня. Ето и необходимите продукти:
1 кг диня 2 лимона 1 лайм (лимета) 3 с. л. мед 500 мл вода мента за ароматизиране (по желание)
Начин на приготвяне Изцедете сока на лимоните и лайма (ако нямате лайм направете лимонадата от 3 лимона). Динята я пасирайте с ръчна преса или я намачкайте с ръка и прецедете сока. Добавете го към лимоновия сок, прибавете меда и водата и разбъркайте хубаво. Сложете в хладилника да се охлади. Сервирайте с кубчета лед, парченце диня и по желание ментови листенца или лимонови резенчета.
Наздраве!
NBP.bg