На 15 август честваме един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, или както празникът е познат Голяма Богородица. По традиция, след църковните ритуали, вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. Задължителен за този ден е курбанът, който се дава за живот, за здраве, за плодородие, против премеждия и болести.
За любителите на традиционното ястие няма съмнение, че старозагорският ресторант-механа „Джалата“ е мястото, където могат да се насладят на майсторски приготвената чорба. Според Тенко Тенев, собственик на заведението, най-хубавият курбан става от овче месо. Затова и времето от Голяма Богородица до края на месец август е най-подходящо за приготвянето на гозбата. Тогава месото на овцете е с най-добро качество.
Тенко Тенев е признат майстор на курбана. Учил се е от известния спец кулинар Минчо Димитров, работил дълги години в „Балкантурист“. Не са много хората в нашия регион, които умеят да правят хубав курбан. Ние, в „Джалата“, сме едни от тях. А още по-малко са тези, които на моите години, са овладели тънкия майсторлък, казва собственикът на механата. В заведението се приготвя типичният тракийски курбан. За да се получи вкусна чорба, трябва да бъдат изпълнени определени кулинарни тънкости. Месото от животното трябва да се изкисне 1 ден – като най-добре е да се сложи лед, за да излязат белтъчините. Вари се без карантията, за да се премахне миризмата, която дразни някои от клиентите. Най-напред в съотношение 1:1 (месо:вода) месото завира при силен огън, за да стане добро изпенване. После варенето продължава на слаб огън – от 6 до 8 часа. Слагат се в тензух и 5-6 глави лук, които след варенето се изхвърлят. После се добавят 5-6 пакета черен пипер на зърна. Овкусяването е най-добре да стане с морска сол. Не слагам нищо друго, нашият курбан си е натурален. Освен изпипването на кулинарните детайли, много е важно чорбата да се прави и с любов, категоричен е собственикът на „Джалата“ Тенко Тенев. Неговата препоръка е курбанът да се сервира врял, по желание може да се гарнира с чесън, с люти чушки, според всеки вкус.
Старозагорският ресторант-механа предлага курбан всеки ден. Неговите вкусови качества са признати не само в Стара Загора. Поръчват си и идват на място да го опитат и хора от региона, както и от съседни области.
В момента клиентите на механа „Джалата“ се наслаждават и на богато лятно меню, което могат да опитат с наслада в прохладната лятна градина. Заведението посреща своите гости с обновен интериор, но с утвърдения и изпитан във времето персонал.
За поръчки и за кулинарни приключения на място: Стара Загора, ул. „Братя Жекови“ 12. Работно време – всеки ден от 11 до 24 ч., 0896 86 39 07.
*NBP.bg*