Младите хора трябва да виждат възможностите, за да формират желанието си за бъдещето, казва Асен АНАСТАСОВ, преподавател в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора

Асен Анастасов е преподавател по професионална подготовка в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора. Тази година в периода от 1 до 14 юли е ръководил и производствената практика на десетокласниците от специалност „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“. Заедно с учениците отправят голяма благодарност към фирмите от Стара Загора, които са им подали ръка, както и на представителите на компаниите, които са ги посрещнали. Всички са очаровани от атмосферата и впечатлени от технологията.





– Г-н Анастасов, споделихте, че заедно с вашите ученици сте изключително удовлетворени от производствената ви практика това лято. Разкажете повече за нея?
– Нашата практика продължи 14 дни, като всеки работен ден имахме посещения в различни предприятия. В началото посетихме Областната дирекция по безопасност на хранитe, част от структурата на Българска агенция по безопасност на храните. Учениците са десетокласници, със специалност „Техник-технолог по качеството на храни и напитки“ и при посещението в дирекцията д-р Стойка Георгиева и инж. Петя Бохурова, главени инспектори в отдел „Контрол на храните“ при ОДБХ- Стара Загора, ги запознаха с естеството на тяхната бъдеща професия и
дейността на държавната администрация, която е свързана с контрола и безопасността на храните
Интересен момент бе и посещението ни в Централната научно-изследователска лаборатория на Тракийския университет, ръководена от доц. д-р Георги Беев. Там ни посрещна инж. Даниела Стоева. Тя ни показа богатия набор от сложна апаратура, с която се извършват анализи за качеството и безопасността на храните.
– Кои предприятия от хранително-вкусовата промишленост успяхте да посетите?
– За нас отвори врати сладкарски цех „Дикси-ДР“, където благодарение на г-жа Радка Богданова, видяхме как се правят произведения на сладкарското изкуство. Изключително впечатляващо за нас беше посещението в „Бисер Олива“. Там
проследихме целият технологичен процес от приемането на слънчогледа до анализа на готовия продукт
Изказваме своите благодарности към д-р Нина Николова, завеждащ лабораторията по качеството, която организира посещението ни, и към инж. Силвия Симеонова, началник цех маслодобив, и инж. Радостина Николова, началник цех рафинерия, които всеотдайно ни запознаха с технологията на маслодобив.
След това посетихме месокомбинат „Градус 1“, където ни посрещнаха главният технолог инж. Мартин Тарлев и инж. Дарина Георгиева, магистър по управление на качеството и безопасността в ХВП. Те подробно ни обясниха технологията при производството на различните продукти, за изкуството да създадеш рецепта с най-добрите съставки и подправки. Влизайки в ролята на технолози, успяхме да опитаме част от продуктите по време на тяхното производсто. Вкусът на току-що произведения кренвирш например, е невероятен. Интересно беше за нас, че
опушването на колбасите е изцяло с естествен буков дървен материал
Видяхме с очите си, че в кренвиршите не се слагат копита, рога и човки, така че този мит, поне за нас, е развенчан.
Посетихме и друг голям производител от нашия регион – фирма „Кен“. Наши домакини бяха д-р Мариана Крумова, отговорник за безопасността и качеството на продукцията, и технологът инж. Станимира Луковска. Там се запознахме с богатото продуктово портфолио. Някои от продуктите дори не сме ги виждали в нашата търговска мрежа, тъй като са само за износ.
Мащабите на тези предприятия са впечатляващи, като хигиената е на изключително високо ниво, което е гаранция за качествата на продуктите.
Не знам дали като старозагорци оценяваме какви големи производители има в нашия град
и на какво европейско ниво са те. Посетихме и фирма „Новотехпром“, където се произвеждат и поддържат хладилни камери и климатични инсталации, включително и за посетените от нас предприятия от ХВП. Тук, заместник-управителят Даниел Николов ни запозна подробно с хладилната технология. Интересно за нас беше, че всеки продукт има съответна специфика за охлаждането си. Това го няма в учебниците.
Успяхме да видим и производството на фолиа и опаковки за хранителни продукти. При това посещение наши домакини бяха производственият директор Асен Афенлиев, мениджърът по качество Спас Стефанов и специалистът по човешки ресурси Мария Дюлгярова от фирма „Ате пласт“ ООД.
Видяхме целия процес – как от зърнеста пластмаса се получават чували, пликчета, торбички, с различни надписи
Интересно беше, че машината за флексопечат функционира от 1967 година в предприятието. Тя е наследена, но я поддържат с любов и се оказва, че върши същата, а понякога и по-добра работа от съвременните машини.



– Успяхте ли да затвърдите наученото и по отношение на вино, бира, други напитки, чието производство също има традиции в нашия регион?
– Посетихме винарска изба „Four friends“ в старозагорското село Горно Ботево. Тук получихме любезната покана на главния технолог Петър Илиев, а тайнството на винопроизводството ни бе разкрито в детайли от технолога Моника Кенарова. Тъй като сега не е сезонът на гроздобера, не успяхме да станем свидетели на самото извличане на сока от гроздето. Но се запознахме с технологията на отлежаването на виното и периодичния контрол, необходим за осигуряването на високото качество на продукцията.
Впечатли ни избата, с огромни бурета, пълни с вино. Стопаните бяха много гостоприемни
Природата край винарната също е много хубава. Там се намират и лозовите им масиви. Във винарната се предлага възможност за винен туризъм, така че всеки, който желае може да я посети.
Последна спирка за нашата практика беше магазин-складът на „Направи си бира“ и неговите любезни домакини Любка и Робърт Хенри. Те са оборудвали и лекционна зала за обучение по технология на пивото. Там всеки желаещ може да се обучи как да си прави домашна бира, като всичко необходимо може да се закупи от там. Има богато разнообразие на видове хмел и малц.
Макар че, все е ечемик или ръж, всеки от тях има различен аромат
Според сорта, изпичането, изсушаването или дори региона на добив, някои миришат на шоколад, други на ябълки и т.н. Посещението в „Направи си бира“ беше две в едно, защото собственикът е англоговорящ и така учениците успяха да упражнят, освен професионалната подготовка, и своя английски език.
– Гостоприемно ли Ви прие бизнесът, още повече, че работодателите споделят за проблем с кадрите?
– От тук изброените предприятия, за да получа покана, бяха изпратени над 35 имейла на различни фирми. Голяма част от предприятията, до които изпратих запитване, просто не отговориха, а други казват, че не им се занимава с ученици, като в същото време искат млади хора да работят при тях.
– Създадоха ли се бъдещи партньорства между бизнеса и учениците?
– Да, някои от учениците вече се уговориха и получиха покана да стажуват догодина. Така
ще имат възможност да прекарат стажа си в реална работна среда
Всички ученици бяха удовлетворени от производствената практика през това лято, останаха без думи. За първи път прескачат от учебника към реалността.
– Това ли е пътят за връзка между бизнеса и професионалните училища?
– Трябва професионалното образование да си партнира с бизнеса. Учениците трябва да виждат възможности. Не можем да очакваме те сами да формират желанието си за бъдещето, без да са видели какво им се предлага.
– Често бизнесът казва, че достъпът му до училищата, в това число и до професионалните гимназии, е труден. Как се случват нещата в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“?

– Говорейки за нашето училище, ние сме отворени. Директорът д-р Камен Ябълкаров непрекъснато предоставя информация за свободни позиции, които биха били интересни и полезни за нашите ученици. Имаме тази връзка, тя не е загубена.
Малко повече инициатива е нужна, въпреки че на бизнеса никак не му е лесно
Въпреки това, трябва да има дни за работа с бъдещето, каквото са и учениците от нашата професионална гимназия.
Йоана ПОПОВА, стажант в „Национална бизнес поща“ по проект „Младите в атака“