Гроздоберът започва. На 5, 6 септември влизаме в лозята за първи гроздобер, на някои бели сортове. Това съобщи за НБП собственикът на Шато Коларово Стоян Стоянов. В началото на годината времето подсказваше, че гроздето ще узрее по-рано, но на практика не се случи, казва той. Зреенето е нормално, но още не е напълно готово. Зимата беше топла, сокодвижението започна рано, но пък многото дъждове след това, а и времето сега – вече и със студени нощи, са причина гроздето да узрее малко по-бавно.Шато Коларово има 220 дка лозя в плододаване – каберне совиньон, мерло, сира, каберне фран, малбек, пети вердо и още 50 дка нови насаждения, които ще бъдат в плододаване след 2 години – каберне совиньон, сира, тамянка и вионие, мавруд. На финала е засаждането на съвсем нови лозя – общо 150 дка, отново сира и каберне, но и бели грозда като марсан и русан, тамянка и шардоне.
2018 г. ще остане в историята като лоша година за винопроизводителите от цялата страна. На много от тях лозята са унищожени на 100% , няма да могат да откъснат нищо. И цяла Европа беше дъждовна. Многото дъждове и градушки повлияха зле на реколтата, а метеорологичните условия наложиха допълнителни разходи – почти двойно повече, по лозята. Но природата е нещо, на което не можем да повлияем. Което зависи от нас, е направено. Аз се радвам, че успях да съхраня лозята си, споделя старозагорецът, и допълва – два пъти претърпях градушка, но пораженията не са отчайващи както при някои колеги, където е съсипано всичко. Освен градушката, комбинацията влажно време и слънце създава микроогранизми и болести по лозята. След всеки дъжд се налага лозарите да третират гроздето. Годината като цяло е една от най-слабите през последните години като реколта. Говоря за качество, ние, винопроизводителите не измерваме количеството, обяснява Стоян Стоянов. Количество има, то е повече в сравнение с последните 2-3 години, но ние търсим качество. За нас то е важно.
Очакванията на лозаро-винарите за по-висока цена на гроздето не се оправдаха. От чужбина в страната се вкарва по-евтино грозде, мъст (сокът от гроздовото зърно, отделен от ципите, семките и пулпата). За големите производители е по-изгодно да внесат, отколкото да плащат, примерно, по-висока цена на местно грозде. Освен това много колеги, които имат доста вино в резервоарите, решиха да използват годината – като е лоша и са успели да съхранят гроздено, да вземат по-висока цена, обяснява Стоян Стоянов. Всички започнаха да предлагат. Цената няма да е по-висока от миналогодишната – за първо качество грозде от 80 ст. до 1.20 лв. за кг на едро в зависимост от сорта, прогнозира той.
Шато Коларово предвижда тази година да направи само розе и малко бяло вино. От червеното грозде – много малко вино, и за него към момента намеренията са да се продаде. Търсене има, гроздето е съхранено и качествено.
Като цяло на пазара на вино у нас търсене има, интересът към малките бутикови винарни като Шато Коларово е налице, но все още е под желаното. Колегите в бранша работим за винената култура на българина, споделя Стоян Стоянов. Ние, българите, имаме количествена култура, не качествена. Нашенецът обича да пие вино, пие доста, но тепърва започва да търси качественото вино. За мен българинът няма култура на пиене на вино – това е проблемът, и с колегите сме го осъзнали. Работим заедно, с доста винарни правим дегустации, обучения, сомелиерите също ни помагат. Виното е продукт, който изисква човек да е с отношение към него. Има доста да учим.
В тази посока, на 9 септември Шато Коларово е част от втория „Екстремен винен тур Южен Сакар 4х4“. Събитието е с участието на директора на Исторически музей-Харманли, проф. Каснакова, която ще разкаже на участниците за древното тракийско наследство в района, лозаро-винарските му традиции и местни обичаи. В Шато Коларово ще има дегустации на 4 вина.
НБП, Дима ТОНЕВА