Димо Тенев представи Kaya vegan изкушения в Парти център „ТМ“ – Стара Загора
Парти център „ТМ“ – Стара Загора домакинства на поредно впечатляващо парти. На 25 юли под покрива на известния център (Стара Загора, бул. „Руски“ 3 ), се събраха ценители на кулинарни изкушения, за да участват в Kaya vegan парти. Празникът за небцето бе организиран от домакините от „ТМ“ и Димо Тенев от Kaya vegan foods. Не е тайна, че сме отворени към новостите, с Димо ни срещна работата, сподели за НБП Маргарита Василева от „ТМ“. Имахме интересни разговори и решихме да направим презентация на неговата веган кухня. Той приготвя сам редица веган изкушения, свързва веган културата с нашите предци, Орфей, траките. Убеден е, че веганството е започнало от нашите земи. Всичко, което прави, е много интересно, впечатлява и това, че е оставил Лондон и Европа и се е завърнал в България, решил е да създаде нещо тук, където е роден, допълни Василева.
На партито Димо Тенев представи четиристепенно меню, в два варианта. Всички съставки, които използваме, са дар от природата. Влагаме ги така, както ни ги е дала, запазвайки тяхната уникалност, сподели той. Целта ни е да поднесем балансирана, здравословна и вкусна храна, която дава енергия през целия ден. За нас е важно и микронутриентите, минералите и витамините също да са в естествения им вид, решението ни е водорасли.
Димо Тенев демонстрира впечатляваща кухня. Истинската, екологична и натурална храна, бе поднесена в модерен и изтънчен вид и предизвика наслада и възхищение дори у хора, които не са страстни почитатели на постната храна. Сред ястията имаше червена леща с кестенов йогург, приготвен с българска закваска и екстракт от мурсалски чай, салата „Цезар“ във веган вариант, „Миракъл Бъргър“ с гуакамоле с грах, бадемова майонеза и кълнове от броколи, веган чийзкейк с боровинки.
„Виновникът“ за партито е роден в Раднево. През последните 20 години е живял и работил във Варна и Лондон. В момента развива собственото си производство в родния град. Под марката Kaya vegan foods, по собствени рецепти, той произвежда и продава във вериги като „Фантастико“, в магазини в София, Пловдив, Варна. В Стара Загора засега присъства единствено в комплекс „Жабките“. Идеята му е да разширява производството си, както в България, така и в Европа. Вече е презентирал успешно своя храна във Франция, има отлични отзиви включително от собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг, който му е бил клиент. Разговаряли сме с него, беше доста запознат с веган кухнята, разказва радневецът. Хареса много кюфтетата ми и ме посъветва настойчиво точно тях да развивам…
В момента веган бургерите на Kaya vegan foods са три вида, предстои в масово производство да се пуснат нови продукти. Именно те бяха включени в менюто на партито в „ТМ“ – Стара Загора. Искам да покажа, че в България имаме дадености и условия, че съчетаването на растителните ни богатства и билки води до синергичен ефект и невероятни качества на храната, казва Димо Тенев. Постната храна е изключително присъща за нашите земи. Традицията идва от траките. Ако искаш да си веган – ела в България, апелира Тенев. Ще получиш най-голям ефект и ще ти бъде най-евтино. Пробиотиците ни не работят другаде!
NBP.bg, Дима ТОНЕВА