След изключително тежката за целия ресторантьорски бранш зима собствениците на кафенета в идеалния център на Стара Загора на булевардите “М. М. Кусев” и “Цар Симеон Велики” посрещат оживлението по масичките и диваните със смесени чувства. Всеки стопанин на заведение заплаща за тях месечно цена от 24 до 36 лв. на маса, в зависимост от големината й.
Най-скъпи – 36 лв., са комфортните меки дивани
Заради кризата таксите бяха намалени с решение на Общинския съвет през 2011 г. и оттогава не са помръдвани. Самите собственици признават, че сумите са напълно приемливи и едни от ниските в страната, но въпреки това някогашното стълпотворение в кафенетата на Булеварда на кафенетата сега е спомен. Безспорно малките заведения с кипри масички и диванчета отвън остават сред най-предпочитаните места за отмора на старозагорци, но сянката на кризата все още не ги е отминала.
Делничен ден. 9 ч. сутринта. Градският център се е събудил преди малко. Всички кафета по “М. М. Кусев” в отсечката между “Гурк
о” и “Цар Симеон Велики” са отворени. Някои са съвсем празни. В други обаче на пълните маси кипят оживени разговори. Един поглед е достатъчен, за да се убедите, че средната възраст на аудиторията е около и над 60 г. Млади хора почти не се мяркат. Това е заради промоциите, обяснява дългогодишен собственик на заведение. Ако кафето не беше 70 ст., нямаше да ги видите тук. Така е и при колегите, допълва той.
Наистина, почти всички кафенета предлагат сутрешни промоции за кафе с кола или минерална вода, които заедно струват под 2 лв. По тази причина възрастните хора са избрали за срещите си централните кафенета. Прави впечатление, че те са
разделени на мъжки и дамски “колективи”
смесените компании с
а изключение. Когато денят напредне и наближи 11 ч., достолепните представители на третата възраст отстъпват местата си на майките с колички и с малки деца и на значително по-младото поколение. Около обяд настава един от пиковите часове на “кафените” булеварди. Другият ще дойде в ранната вечер. Тогава по масит
е, освен традиционните кафета, и безалкохолни,
ще се появят и “по-сериозни” напитки като фрешове, коктейли, бири
Твърд алкохол се пие по-рядко. При н
много собственици дори не прибраха масите сиас клиентелата е предимно от млади хора. Предпочитат бира, коктейли. Дамите наблягат на красиво приготвените слабоалкохолни напитки. Младежите – на бирата. Като че ли вкусът на хората стана по-изискан, казва Ивелина Павлова, управител на веригата от кафета с името “Селва”. Най-новото от тях – “Селва парк”, е на “Цар Симеон Велики”, до градската градина. Веднага след отварянето си, то се превърна в едно от хитовите места за отдих в центъра. Въпреки че зимата беше мека като цяло и
изкарахме я много трудно. Забраната на цигарите беше капакът. Ние организираме различни музикални вечери вътре в заведението и така събираме различен контингент от клиенти. Това е един от начините да бъдем креативни във време на криза. Не можем да се оплачем от липса на посетители. Вечер заведението се пълни, но през зимата не беше така. Не тръгваме и с кой знае какви очаквания към лятото. Сега, покрай баловете, ще има оживление, но
и в нашия бизнес е трудно като навсякъде
Новото ни кафе върви отлично, масите са пълни от сутрин до вечер. Може би стратегическото му място го прави толкова посещавано, казва чаровната управителка. В момента там разработват нови коктейли, предлагат и храна. Неин колега е по-малко оптимист в очакванията си за летните обороти. И промоциите не помагат. С тях се опитваме
да привлечем хора от различни възрасти, като комбинираме напитки и храни
но не бих казал, че предизвикваме голям интерес. Ей сега ще дойдат отпуските, улиците пак ще се изпразнят, клиентелата ще намалее. След това зимата ще ни довърши, опасява се собственикът на кафене. Въпреки че наемите за ползване на заведенията не са вдигани скоро и дори са били намалявани в разгара на кризата, прогнозите му са мрачни. Хората нямат пари за храна, камо ли да излизат вечер по кръчмите, обобщава кратко той. Има една малка група, предимно мъже, които и аз не знам от какво си изкарват прехраната, но са постоянен контингент на заведенията. Те са
едни и същи и в нощните барове и клубове
Тези “аристократи” обаче не са показател за благосъстоянието на старозагорци. Нито пък една друга група от млади хора, които цял ден изкарват на масата с едно кафе и минерална вода, само да са в центъра и да ги гледат, обаче и те не са истинските клиенти, които бихме искали да имаме. Посетителите, които преди идваха и семейно, и на компании, и си поръчваха обилно, вече са изключение, констатира собственикът. Може и да ви се вижда, че градът живна със затоплянето, но според мен съживяването не е съществено.
Може през август да си дойдем на зимните нива
Сега заведенията вътре са абсолютно празни. А разходите си вървят. Промоциите не помагат. Те често са наложени от големите марки, чиито продукти продаваме. Ние имаме обеми от продажби, които трябва да изпълняваме всеки месец, за да можем
да получаваме съответните продукти на преференциални цени и да ползваме чадъри, фризери
Затова като видим, че не можем да изпълним “плана”, започваме да комбинираме различни варианти с цел да продадем необходимите количества, разказва Венета Петрова, собственик на клуб “Амадеус” на “Цар Симеон Велики” и член на УС на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора. Според г-жа Петрова, продължаващата криза и пълната забрана на цигарите няма да доведат до нищо добро в бранша. Според мен е необходимо и още нещо, което е практика в някои европейски държави, казва тя. Това е
регулация от страна на браншовите организации
Те могат да решават в зависимост от броя на жителите в дадено населено място колко броя ресторанти, клубове, кафенета да има. Например, вие искате да отворите заведение, но от браншовата организация могат да ви спрат. Само че в тези държави ролята на браншовите организации е огромна, за разлика от тази у нас. Например, те имат право да проверяват и контролират заведенията. Държавните контролни органи държат връзка с тях,
намесват се само при наличието на някакъв проблем
Административните тежести върху собствениците на заведения и хотели са далеч по-малки. Хората са оставени да работят на спокойствие, без да ги притесняват от всякакви организации и институции, обяснява Венета Петрова. НБП, Мадлен ПЕЕВА