Според българската традиция, баницата с късмети е една от най-важните на новогодишната трапеза. В нея се поставят малки листчета, на които са изписани късмети за здраве, щастие, любов, късмет, къща, сватба, учение, задължително мързелът, а и по-духовити като например печалба от тотото, нова кола и задължително парата, която вещае на изтеглилия я най-голяма сполука във всичко за новата година. Към всяко листче с късмет се прибавя дрянова клонка с различен брой пъпки.
Хубавата баница с вкуса от детството, разбира се, се получава най-добре от домашно точени кори, но ако нямате нужното време, чудесен резултат можете да получите и с готови точени, дърпани или печени на сач кори.
Необходими продукти:
1 пакет готови кори
5 яйца
300 грама сирене
3 с.л. кисело мляко
газирана вода
пакетче масло
Предварително увиваме късметите много добре във фолио за печене.
Яйцата се разбиват добре, добавя се начупеното сирене и се донатрошава с вилица. Новогодишната баница задължително трябва да е в кръгла тава, която се намазва с разтопено масло. След това се поставят 2 кори, които се поръсват с плънката. Донареждат се пластове от кори и плънка, като помежду им се поръсва с няколко капки от разтопеното масло, а между тях се поставят късметчетата. Последната кора се маже с масло и накрая се залива с 1 чаша газирана вода, за да стане баницата пухкава. Пече се до златисто на умерена фурна.
След като удари дванайсетият час, или на сутринта на 1 януари, баницата се завърта три пъти в една посока, три пъти в другата и всеки взима парчето, което сочи към него. За да се сбъдне късметът, цялото парче се изяжда.
NBP.bg