Но всичко ще отмине, ще се съобразим с новите реалности и ще предложим новости, казва още Виктор Русев, който е част от семейството на ресторанти „Форум“ и „Уникато“
За съжаление, нашият бизнес, а именно ресторантьорството, е един от най-засегнатите от социалната изолация. Всичко спря. Не помня по-лош петък, 13-ти, от 13 март 2020 година. Това казва Виктор Русев, който е част от семейството на ресторанти „Форум“ и „Уникато“. Не е приятно за никого. А за някои е страшно, допълва той. Много хора разчитат само и единствено на заплатата си, живеят месец за месец, на квартири, в чужди градове, далеч от семействата си, а сега са и без препитание. Наложи се да се разделим с хора. Почти всички са на борсата, за да може все пак да получават някаква финансова помощ, защото бизнесът няма какво да предложи. Говорихме лично с почти всеки от екипа, понеже и събрание не може да се направи заради изискванията за изолация. Поели сме ангажимент да ги поканим, когато това стане възможно.
Обектите ни не работят. Доставяме храна за вкъщи, при спазване на всички санитарни изисквания. Дойдоха и ни провериха за тях. Но на поръчките не може да се разчита. Използваме паузата за някои ремонти и реорганизации, поработихме върху промени в менюта. Ситуацията е много изнервяща, и най главното е, че неизвестността е необятна. Мярката 60/40, според мен, е неефективна. Държавата покрива 60% – ок, но 40% остават за сметка на бизнеса ни, който не функционира. 40% от нула е равно пак на нула. Не е мярка за затворен бизнес. По-скоро е за работещ с намалени обороти.
Естествено, мислим за това как ще отворим отново, когато ни позволят. Нямам идея какви правила и изисквания ще спуснат, както за работниците, така и за посетителите. Представяте ли си да ви сервират сервитьори с маски, шлемове и ръкавици?! Аз, не! За съжаление, не смятам, че дори и утре всичко да свърши, хората ще бъдат спокойни и ще хукнат по ресторантите. Страхът ще остане, а редом с него ще върви и кризата, и безпаричието. Чакат ти трудни времена. В това съм сигурен, но оставам позитивен. Светът трябва да се промени, ако изобщо искаме да съществува, не за нас, а за тези, които ще го наследят след нас.
Относно финансовите загуби – никой не може да предвиди колко ще са. Още не е свършило извънредното положение. А колко време ще се възстановява пазарът и в каква степен ще се възстанови, никой няма идея. Това за мен е по-големият проблем. Сега стискаме зъби и чакаме по-добри времена. Кога ще дойдат и дали ще дойдат… никой не знае.
Нашият бизнес изглежда елементарен и примамлив отстрани, но не е никак лесен. Повечето от хората, които са влезли в този бранш, не са си задавали въпроса защо едно заведение е пълно, а друго празно. Гледат, че една бутилка вино в менюто е 35 лв., а в магазина е 15 лв., и си казват: защо не го направя и аз, вместо да давам пари на разни кожодери, ще си каня приятелите, ще има къде да ядем и пием, и дори и някой лев ще изкараме от това… Да, ама не! Зад един пълен обект стои ужасно много труд, ежедневен труд, постоянството на много хора! На цял един екип! А той се изгражда трудно и бавно. Комплекс „Форум“ навърши 20 години, „Уникато“ – 16 години. Това са години опит и доверие, което трудно се печели и много лесно се губи. Аз разчитам на 100 процента на хората от екипа си. Вярвам, че всичко това ще отмине и отново ще започнем с нови сили. Ще предложим и новости, ще се съобразим с новите реалности. Няма да е лесно, но вярвам, че ще успеем!
NBP.bg, Дима ТОНЕВА
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ресторанти и хотели – в готовност
Терасите и градините на открито в заведенията ще могат да работят, при спазване на физическа дистанция, дезинфекционни мерки и гарантиране сигурността на клиентите, на персонала, с въвеждане… Още
Кризата ще ни накара да преоткрием вътрешния туризъм
Вярвам, че ще си подадем партньорска ръка, ще купуваме български стоки, ще избираме български дестинации, казва Вени ПЕТРОВА, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторнтьорите в Ста… Още
Седмица след отпадане на ограничителните мерки ще приемаме гости, очаквам да е в края на юни
казва Недялко НЕДЯЛКОВ, ексобластен управител на Стара Загора, собственик на балнеолечебен СПА Медикал център „Минерал Ягода“ Безспорно, най-тежко от пандемията е засегнат хотели… Още
Честито ! Но все пак ,както са казали по-мъдрите от нас , да оставим н ...
смешни сте бе хора стига си измисляйте не стига че не наемате хора дор ...
Браво на Радост, Браво на ръководството на Шесто основно училище „Св. ...
В село Рупките, общ. Чирпан от 5 месеца има режим на водата. Досега по ...
По какъв начин можен да си го закупим искам такъв. ...
© 2013-2015 NBP.bg. Реализация Медиа Системи ЕООД