Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна извънредни тематични проверки в цялата страна по повод предстоящите празници Великден и Гергьовден. Те ще продължат до 6 май включително. Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, както и пазари и тържища, намиращи се на територията на съответната област. Инспекциите се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца. За първите 4 дни от началото на проверките на територията на Областна дирекция-Стара Загора са извършени 47 проверки, съобщи за „Национална бизнес поща“ в края на изминалата седмица директорът д-р Дамян Миков. 19 от тях са съвместно с Икономическа полиция. Повечето от проверките са в търговската мрежа и в обекти за обществено хранене. Съставени са актове на три обекта – основно за нарушения в здравната маркировка и правилната етикеровка, няма констатации по отношение на безопасността на храните. Има едно издадено предписание за пропуски в изискванията за сграден фонд и оборудване. Но проверките продължават, практиката показва, че ако има нарушения, те са непосредствено преди празниците, каза още д-р Миков. В рамките на тематичните проверки в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите на БАБХ следят за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност. В производствените обекти се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи и съответствието им с нормативните изисквания на българското и европейското законодателство. Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите, за страната на произход на дребни преживни животни се поставя здравна маркировка на трупното месо в различни цветове. Тя обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото с произход България здравната маркировка е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) маркировката е в червен цвят. Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. Дежурни инспектори към БАБХ ще проверяват и по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, включително подадени онлайн, или на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99. NBP.bg, Дима ТОНЕВА
Честито ! Но все пак ,както са казали по-мъдрите от нас , да оставим н ...
смешни сте бе хора стига си измисляйте не стига че не наемате хора дор ...
Браво на Радост, Браво на ръководството на Шесто основно училище „Св. ...
В село Рупките, общ. Чирпан от 5 месеца има режим на водата. Досега по ...
По какъв начин можен да си го закупим искам такъв. ...
© 2013-2015 NBP.bg. Реализация Медиа Системи ЕООД