От 14 януари имитаторите на млечни продукти по закон изчезват от пазара. Продуктите от смеси на мляко с растителни мазнини нямат право да носят етикети „мляко“, „сирене“, „кашкавал“ и други от имитаторите на млечни продукти. На тази дата влезе в сила нова наредба за имитиращи млечни продукти, според която те трябва да бъдат опаковани в индивидуална потребителска опаковка и потребителите да могат да ги намират на отделни, обозначени щандове. Освен че ще ги намираме на специално обозначено място, те следва да са опаковани, а на етикета изрично да е посочено „Имитиращ продукт“. В него трябва се съдържа и информация за точния състав на продукта. Глобата при нарушение е 1000 лв.
Започнахме проверки дали се спазват измененията в правилата за продажба на имитиращите млечни продукти, съобщи за НБП директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора д-р Дамян Миков. Първоначалните данни сочат, че няма фрапиращи нарушения, които засягат безопасността на храните, допълни той. Проверяващите стъпиха най-напред в складовете на едро, откъдето стоките поемат към малките обекти, както и във веригите търговски магазини. Ще стигнат и до кварталните магазини.
По неофициални данни млекопреработвателните предприятия у нас са около 240, а производителите на имитиращи продукти, официално – 23, но въпреки това заливат магазинната мрежа. От Асоциацията на млекопроизводителите в България преди време бяха обявили, че на родния пазар истинските сирене и кашкавал са 40 на сто, а останалите количества са имитиращи продукти, произвеждани от десетина фирми. И че голяма част от суровината в родните мандри идва от чужбина – най-вече от Унгария, Румъния и Словакия. Мандрите вече нямат право да произвеждат едновременно млечни и имитиращи продукти. За производството на 1 кг сирене са нужни 7 литра мляко, а разходите за производството му са около 9 лв. Затова и експерти казват, че цена под 10 лв. за сирене не е реална и следва да е индикатор за потребителите. По данни на МЗХГ в периода от януари до октомври м. г. произведеното у нас сирене от краве мляко с добавени растителни мазнини е 9712 тона. 927 тона са отишли за производството на масло, а 2293 тона за производството на сметана.
Наредбата за имитиращи млечни продукти бе обнародвана на 19 юли м. г. и с нея всяко млекопреработвателно предприятие трябваше да избере, в срок от един месец, дали да работи само с истински млечни продукти – с мляко, или с имитиращи продукти (растителни мазнини). Заедно с това бе забранена и продажбата на сирене, съдържащо палмово масло, в насипно състояние. Преработвателите и производители имаха срок от 6 месеца да се „нагодят“ към новите изискания, влезли в сила на 9 юли. През настоящата седмица се очаква БАБХ да внесе доуточнение какво е „потребителска опаковка“.
NBP.bg, Дима ТОНЕВА
Честито ! Но все пак ,както са казали по-мъдрите от нас , да оставим н ...
смешни сте бе хора стига си измисляйте не стига че не наемате хора дор ...
Браво на Радост, Браво на ръководството на Шесто основно училище „Св. ...
В село Рупките, общ. Чирпан от 5 месеца има режим на водата. Досега по ...
По какъв начин можен да си го закупим искам такъв. ...
© 2013-2015 NBP.bg. Реализация Медиа Системи ЕООД