С атрактивната риба веслонос, приготвена по оригинална рецепта, можете да посрещнете тазгодишния празник Никулден в бистро „Куция шаран“. Заведението край Тулово е популярно сред любителите на рибни вкуснотии още от старта си през 2012 г., не само в Старозагорско.
Тази година отново радва всички както с традиционни, така и с нови кулинарни предложения, сред които хитът безспорно е веслоносът. В природата видът обитава Северна Америка, речната система на Мисисипи. В Европа за пръв път за изкуствено развъждане е внесен след средата на миналия век, през 1974 г. Веслоносът е с гладка кожа, без характерните за есетровите риби костни плочки. Впечатляващият му нос заема една трета от дължината на тялото. Устата му е голяма, без зъби, кожните израстъци, които прикриват хрилете, са изтеглени назад и завършват остро. В „Куция шаран“ веслоносът пристига от рибовъдната ферма в Николаево, където технологията по отглеждането бе усъвършенствана през 2010-2011 г. Качествата на българския веслонос са максимално близки до дивоживеещия. А „Куция шаран“ е единственото място, поне в област Стара Загора, където ще ви сготвят и поднесат деликатесната риба. Вкусът е несравним, не прилича на бяла риба. Есетрова риба е, но различна, обяснява Бояна Бонева от „Куция шаран“. Месото й е балансирано, нито мазно, нито сухо. Хрущялна риба, няма кости, подходяща е и за деца. Предлагаме я пържена и на скара. В бистрото край Тулово веслонос може да опитате на място, или да вземете готова за вкъщи. В бъдеще планират да я пуснат за вкъщи и сурова.
Тук има и още атрактивни предложения – лин и тилапия. Лин също е рядка риба, от семейството на шарана, по-близка по вкусови качества и външен вид до пъстървата. В миналото се е срещала по нашите реки, но днес се отглежда само в стопанство. Понеже наддава бавно на тегло, не винаги е налична. А тилапия е Свети Петровата риба! В бистро „Куция шаран“ отскоро можете да се насладите и на раци. Тези, които умеят да ги приготвят, биха могли да отнесат вкъщи и живи.
Разбира се, за традиционалистите е класиката – шаранът! В бистрото се приготвя пържен и на скара. Много хора оценяват уникалното му приготовление тук и признават, че въпреки старанието си, не могат да постигнат висотата на „Куция шаран“. Влагаме любов, може би затова резултатът е толкова добър, казват стопаните. За настоящия Никулден по-различното е, че няма да правим предварителни списъци и записвания за заявки за пържена риба. Практиката показа, че се трупа опашка, докато търсим по списъците имената се създава напрежение. Затова – на 6 декември започваме от сутринта! Включваме всички котлони, знания и умения да задоволим клиентските желания. Няма да оставим никой без риба, ще дадем всичко от себе си!
Освен шаран, тук има и други рибни предложения, сред които трите вида пъстърва – балканска, сьомгова и американска. Към рибните изкушения в бистрото ще ви сервират най-подходящи гарнитури. Ще намерите и добър избор от салати, сред които препоръчваме салата „Куция шаран“, приготвена с пушена риба собствено производство.
Важна подробност е, че цените на рибата в „Куция шаран“ (в бистрото и в едноименния магазин) са без промяна, познатите от миналата година. Чистенето е безплатно, предлага се и транжиране.
От предложенията на „Куция шаран“ можете да се възползвате както в бистрото край Тулово, така и в магазина в Стара Загора, който е на адрес: ул. „Георги Байданов“, под бл. 28 (по новия път, продължение на бул. „Славянски“, след кръговото до „Кауфланд“).
Телефоните за поръчки и резервации са: 0889352929 (бистро „Куция шаран“), 0884473040 (магазин „Куция шаран“ в Стара Загора).
Дима ТОНЕВА, NBP.bg
Браво на Радост, Браво на ръководството на Шесто основно училище „Св. ...
В село Рупките, общ. Чирпан от 5 месеца има режим на водата. Досега по ...
По какъв начин можен да си го закупим искам такъв. ...
65 вида спорт са доста. Един нетрадиционен вид спорт е доста популярен ...
Ами нямам думи... Г-н Добрев не му се ще да си припомня времената, ког ...
© 2013-2015 NBP.bg. Реализация Медиа Системи ЕООД